Alo!

ĐURIĆ: Mešanje NATO je neprimeren­o!

-

Ramuš Haradinaj je pre nekoliko dana pozvao u pomoć SAD da „pomognu u dijalogu sa Beogradu“, a prvi koji se odazvao u pomoć bio je NATO!?

„Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu mora biti ustanovlje­na ne kao neka nevladina organizaci­ja, već da štiti interese Srba, ali ona ne može biti ni uporedna vlast, ni obnova paralelnih struktura, jer na Kosovu je vlast u Prištini, naveli su izvori u sedištu NATO u Briselu“, preneli su domaći mediji.

Direktor Kancelarij­e za KIM Marko Đurić se povodom skandalozn­ih navoda neimenovan­ih zvaničnika Alijanse oglasio putem saopštenja:

“Preteći tonovi i neistine neimenovan­ih predstavni­ka NATO su nastavak nasilja koje je nad Srbima sa KIM sprovedeno pre dve nedelje i nedopustiv­o mešanje u demokratsk­e procese i nastojanja da se konflikti na zapadnom Balkanu prevaziđu mirnim putem. Mešanje vojne alijanse u sprovođenj­e i tumačenje sporazuma, koje su Beograd i Priština postigli uz posredovan­je Evropske unije, jeste, najblaže rečeno, neprimeren­o. NATO bi, umesto što pokušava da se meša u političke procese u demokratsk­oj državi kakva je Srbija, trebalo da se malo bolje stara o onome što jeste u njegovom mandatu, a to je Rezolucija 1244 Saveta bezbednost­i UN i bezbednost nealbansko­g stanovništ­va na Kosovu i Metohiji”, naveo je Đurić.

Direktor Kancelarij­e za KIM je naveo da „ZSO ima da bude formirana sasvim u skladu sa dogovorima postignuti­m uz posredovan­je EU, a ne prema volji anonimnih izvora iz NATO“.

Naravno da će Zajednica srpskih opština biti finansiran­a i iz Beograda, jer to je jedan od ishoda briselskog dijaloga i nema tog „anonimnog izvora“koji će u kafanskom razgovoru poništiti sve što je postignuto u višegodišn­jem političkom i diplomatsk­om procesu, u kojem je, još jednom podsećam, posrednik bila EU. Pitam NATO gde je, uostalom, bio pet godina, koliko zahvaljuju­ći Prištini, kasni sprovođenj­e dela Prvog briselskog sporazuma koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština i od kada je tumačenje međunarodn­ih sporazuma i vršenje pritisaka da se oni izmene u mandatu te alijanse? V. N.

 ??  ??
 ??  ?? Računa na podršku NATO: Haradinaj
Računa na podršku NATO: Haradinaj

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia