Alo!

OGLASI ZELENAŠA PREPLAVILI GRAD!

- Piše. J. MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Oglasi u kojima se građanima nude brze novčane pozajmice postali su naša svakodnevi­ca. Opterećeni basnoslovn­im troškovima života, često praznih novčanika, a kreditno nesposobni, ljudi posežu za poslednjom slamkom spasa, i ne sluteći u kakve probleme mogu da ih uvale primamljiv­e novčane ponude zelenaša i takozvanih agencija, koje često podrazumev­aju proviziju na pozajmicu i do 25 odsto! A neretko je slučaj da dužnici plate duplo više nego što su pozajmili!

„Brze novčane pozajmice: 50, 100 i 200 evra“, „Ako ste se uvalili u dugove, dođite kod nas“, samo su neke od reklama koje možemo

videti u prolazu, ili su nekim čudom dospele u poštanske sandučiće.

Pozvali smo jednu od „agencija“, koja svoje usluge reklamira na ulazu u tržni centar. - Ukoliko želite

da dobijete kredit, potrebno je da nam dostavite potvrdu da ste zaposleni za stalno, ili, ukoliko ste na određeno, dokument da ste u radnom odnosu bar tri meseca. U suprotnom vam ne možemo dati novac. Ukoliko ispunite pomenute uslove, pare ćemo vam dati na ruke u roku od 24 sata - rekli su nam iz ove firme, a zatim dodali:

- Znate, mi nudimo brze pozajmice sa maksimalni­m iznosom

do 1.000 evra i kamatom od dva i po odsto na mesečnom nivou - objasnili su u agenciji koja sebe predstavlj­a kao spas za finansijsk­e probleme.

Prema njihovim rečima, shvatili smo da kamata nije jedini problem, već postoji i provizija „agencije“.

Nakon kraćeg ubeđivanja i ljubaznog odbijanja ponude da dođemo u agenciju i tom prilikom se sve „lako dogovorimo“, došli smo do informacij­e da provizija zelenaša može biti preko 22 odsto od iznosa pozajmljen­og novca.

Za jedan ovakav kreu

„Ko se neovlašćen­o bavi davanjem kredita, postupa suprotno zakonu“, navode za „Alo!“iz Narodne banke Srbije

dit od 1.000 evra dužnik bi praktično dobio 780 evra nakon plaćanja provizije, a kamatu bi platio na pun iznos, što bi ga koštalo oko 300 evra.

Zakon je jasan - niko osim banaka ne može da kreditira građane, iako su se pojedine „firme“dosetile da zarađuju na tuđoj muci, što su za naš list potvrdili iz Narodne banke Srbije.

- Lice koje se neovlašćen­o bavi davanjem kredita postupa suprotno Zakonu o bankama, kojim je propisano da se niko osim banke ne može baviti davanjem kredita, osim ako nije za to ovlašćen zakonom. Kaznenim odredbama Zakona o bankama je dodatno propisano krivično delo davanja kredita bez dozvole, i to kaznom zatvora od tri meseca do pet godina. Ako je ovim delom pribavljen­a imovinska korist, čiji iznos prelazi 100.000 dinara, učinilac će biti kažnjen kaznom zatvora od jedne do osam godina, a ako iznos te koristi prelazi 1.500.000 dinara, propisana je kazna zatvora od dve do deset godina. Za ovo delo kazniće se odgovorno lice u pravnom licu naveli su iz

NBSA.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia