Alo!

Vukašin iz inata ponovo stao na noge!

- Piše: Z. BOGDANOVIĆ redakcija@alo.rs

Vukašin Nikolić (32) iz Bečeja pre dve i po godine doživeo je tešku saobraćajn­u nezgodu i tom prilikom pretrpeo ozbiljan prelom butne kosti. Šest meseci mu je trebalo da stane na noge, a danas se sprema za ultramarat­on u Njujorku, gde računa da će za deset dana uspeti da istrči od 800 do 1.000 kilometara.

Pre nezgode Vukašin je imao gotovo dvogodišnj­i trkački staž, koji je stekao učestvujuć­i u trkama mira širom sveta. Tokom oporavka, priseća se, pomoć i moralnu podršku pružio mu je jedan prijatelj. Mesecima se borio da ponovo prohoda, a srpski inat doveo ga je do stadijuma da ponovo postane trkač.

- U okviru jednog samita o zdravim stilovima života u Češkoj, uprkos mom stanju nakon tih ozbiljnih povreda, za dva sata i petnaest minuta istrčao sam polumarato­n. Pošto mi je bila polomljena butna kost, bilo mi je teško da u krivini skrenem na levu stranu. Tada sam osećao najveći bol, ali nekako sam to prevazišao. Shvatio sam da mi je um bio preoptereć­en poslom. Neki ljudi odu u banju ili na more, a ja sam uvideo da mi trčanje i rad na sebi pružaju odmor - kaže Vukašin.

Pre pet godina, kaže, okrenuo se zdravom načinu života, vegetarija­nstvu i meditaciji. Kroz trčanje je težio ka tome da prevaziđe samog sebe. U tome mu je, kaže pomoglo učešće u trkama mira kroz Ukrajinu, Moldaviju, Rumuniju, Švajcarsku, Italiju, Francusku, Australiju, Nemačku, Finsku…

Do sada je, kaže, istrčao oko 2.500 kilometara, ne računajući treninge. Ultramarat­on u Njujorku počinje 17. aprila i predviđa da učesnici svakoga dana istrče barem 80 kilometara, kako bi se kvalifikov­ali za trku narednog dana. Reč je o drugoj najtežoj trci na svetu, kaže Bečejac.

- Pokušaću da istrčim tih 80 kilometara dnevno, mada mi je cilj da idem 100 km svaki dan. Sve zavisi, moraću sebe da testiram prvih nekoliko dana da vidim kako će to ići.

Plan mu je da i naredne godine učestvuje na njujorškom ultramarat­onu, ali da bez obzira na ovogodišnj­i ishod poboljša rezultate i sebi postavi novi zadatak.

 ??  ?? Pobednik: Vukašin Nikolić
Pobednik: Vukašin Nikolić
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia