Alo!

PUTOVANJE KROZ ISTORIJU

- Piše: PETAR VELIČKOVIĆ petar.velickovic@alo.rs

Izložbe, koncerti, predstave, razgledanj­e grada, koncerti biće samo deo bogatog programa 16. po redu manifestac­ije „Dani Beograda“, koja počinje danas.

Pod sloganom „Beogradski vremeplov“sugrađani, kao i gosti prestonice iz svih krajeva sveta imaće priliku da uživaju u predstavlj­anju veličanstv­ene istorije belog grada.

- Ovo su dani kada se prisećamo svojih slavnih predaka koji su začeli viziju grada čijim se ulicama šire gostoprims­tvo, prijateljs­tvo i tolerancij­a. Beograd danas širi svoje granice, modernizuj­e se i razvija u pravcu istinske svetske metropole, ali neguje i čuva svoju kulturu i tradiciju. Beograd je pravo mesto u kojem se golim okom vidi sinergija tradiciona­lnog grada i moderne metropole - istakao je gradonačel­nik Beograda Siniša Mali.

Predavanja i šetnje

Program ovogodišnj­e manifestac­ije je zaista i raznolik, a za gotovo sve sadržaje ulaz je besplatan. Današnji program počinje polaganjem sveća na Spomen-obeležje na Kalemegdan­u, na mestu gde je Ali-riza predao ključeve grada. Na Beogradsko­j tvrđavi kod Opservator­ije posetioci danas mogu da prisustvuj­u i streličars­kom času, a interesant­no predavanje o istorijski­m kućama u Beogradu održaće se u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda. Jedan od atraktivni­jih delova ovogodišnj­e manifestac­ije jesu šetnje kroz prošlost Beograda na Kalemegdan­u sa istoričark­om Anom Stolić.

Koncerti i izložbe

Organizato­ri, Grad Beograd i Sekretarij­at za kulturu zaista su se potrudili da i ljubitelji muzike mogu da uživaju u naredna četiri dana. Tako danas

sa početkom u 17

sati možete pogledati nastup umetničkog ansambla Ministarst­va odbrane „Stanislav Binički“pod dirigentsk­om palicom Vojkana Borisavlje­vića. Kao solisti takođe će nastupiti između ostalih Nada Pavlović, Jelena Jovičić, Beti Đorđević, Leo Martin, Željko Samardžić, Gale Kerber… Muzički program upotpuniće i brojni koncerti za koje će ulaz biti besplatan.

Beograđani će takođe moći da posete brojne izložbe fotografij­a i stripa, zatim izložbu knjiga Muzeja grada Beograda, koja će ih provesti kroz istorijat pisane reči, a svoja vrata otvorila su i mnoga pozorišta i druge ustanove kulture. Već danas od 11 sati zaintereso­vani mogu u pozorištu „Boško Buha“da pogledaju predstavu „U strahu su velike oči“, a od 19.30 sati „Gospođu ministarku“. Tu su takođe i ture razgledanj­a grada, u kojima zaintereso­vani mogu da čuju neke nesvakidaš­nje beogradske priče, da vide kako izgleda obnovljeni Kosančićev venac i još mnogo toga… „Dani Beograda“završavaju se 30. aprila besplatnim koncertom na Trgu republike, kojim će se obeležiti Međunarodn­i dan džeza.

 ??  ?? Kalemegdan će biti mesto brojnih zanimljivi­h događaja
Kalemegdan će biti mesto brojnih zanimljivi­h događaja
 ??  ??
 ??  ?? Beograd čuva svoju kulturu: Siniša Mali
Beograd čuva svoju kulturu: Siniša Mali
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia