Alo!

PUFNASTA kovrdžava LJUBAV

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Bišon, jedna od popularnij­ih vrsta u pasa Srbiji, zapravo je pet do 10 kilograma čiste pufnaste kovrdžave ljubavi. Kao razigrani ljubimci živahnog duha i visokointe­ligentni pogodni su za stan, porodicu i odlično se slažu sa drugim ljubimcima, ali ako im se ne posveti dovoljno pažnje, mogu da postanu depresivni ili da čak kažnjavaju vlasnika. Kakav im je karakter, koje su najčešće bolesti, kako se pravilno neguje ta rasa, za „Alo!“priča Ivana Brdarević, odgajivač bišona.

Ta rasa datira još iz 16. veka, a potiče iz Francuske. Čuvali su se na dvoru i smatrali luksuznim psima. U tom periodu je i dobio naziv bišon. Koristili su se takođe i kao lovački psi. - Oni su mali

kućni psi, te- žine od pet do 10 kilograma, visine do 30 centimetar­a i prosto obožavaju čoveka i porodicu. Spremni su na sve da bi privukli pažnju ukućana, zbog čega ih je lako dresirati. Za jednu kockicu sveže junetine lako nauče sve. Umeju iz revolta da kažnjavaju vlasnika, da izgrizu nameštaj, da laju u nedogled, a ako se osećaju usamljeno, znaju da padnu u depresiju, da se sakrivaju, da se povuku - priča Brdarević i dodaje da vole da se maze, ali i da umeju da se prilagode svim uslovima.

Iako mogu lako da se dresiraju, ponekad je teže da ih vlasnik nauči da ne vrše nuždu u zatvorenom prostoru. Zato su bišonima potrebna pravila ponašanja i granice koje moraju da poštuju. Takođe, preporučuj­e se da se bišoni izvode u porodične šetnje, jer to za njih predstavlj­a šetnju u čoporu.

Iako lako mogu da se dresiraju, ponekad je teže naučiti ih da ne vrše nuždu

u zatvorenom prostoru

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia