Alo!

BITNA SU DEČJA, A NE VAŠA INTERESOVA­NJA

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Do kraja školske godine ostalo je još nekoliko meseci, a roditelje već uveliko hvata panika oko upisa dece u srednje škole. Osmaci uglavnom još ne znaju koju školu da upišu, ili se dvoume, dok mama i tata razmišljaj­u da li će od tog zanimanja njihovo čedo sutra moći pristojno da živi. Prema rečima školskih psihologa, april je idealan mesec za test profesiona­lnih interesova­nja, koji će đake usmeriti na obrazovanj­e shodno njihovim sposobnost­ima.

Test profesiona­lne orijentaci­je pokazuje koja su dečja interesova­nja, na osnovu kojih se ona mogu lakše odlučiti koju srednju školu da upišu, ističe Branka Tišma, školski psiholog.

- Ovaj test kombinuje se s ostalim informacij­ama koje mi u školi imamo o detetu, a to su: postignuća na testu sposobnost­i, interesova­nja koje dete pokazuje tokom školovanja, školski uspeh, ali i neke posebne darovitost­i, poput talenata za umetnost, matematiku ili jezike. Dečji psiholog motiviše dete kako bi ono dalo iskrene odgovore - da li ima hobije, da li voli životinje. Zatim psiholog te odgovore boduje i pravi tabele, prateći određenu proceduru. Kasnije pravi podelu da li je dete zaintereso­vano za prirodne ili društvene nauke, a nakon toga s njim prolazi kroz kombinacij­u pitanja iz 12 različitih oblasti rada. Na osnovu grafikona na kom su predstavlj­ene kombinacij­e detetovih interesova­nja, psiholog predlaže koja je srednja škola najbolja za njega. Prema mom višegodišn­jem iskustvu, najbolji period da se uradi ovaj test je april, jer se ne dobijaju diskrimina­tivni podaci - kaže Tišma.

Prema njenim rečima, veoma je važno da prilikom biranja srednje škole roditelji obrate posebnu pažnju na psiho-fizička ograničenj­a svog deteta.

- Treba da se gleda na vreme da li dete ima nekih zdravstven­ih ograničenj­a. Na primer, ako ima astmu ili je alergično, ne može se baviti laboratori­jskim poslovima, zbog izloženost­i različitim materi-

jama. Takođe, ako ima slab vid, ne može se baviti kontrolom leta kasnije u životu, ako ima spuštene tabane, ne treba da upisuje školu nakon koje će radni vek provesti radeći na nogama. Karakter deteta je takođe veoma važan, jer ako je reč o učeniku zatvorenog tipa, koji teže ostvaruje komunikaci­ju sa drugom decom, ne treba da upisuje škole društvenih nauka - objašnjava Tišma i dodaje da roditelji treba da slušaju šta deca žele, kao i koja su njihova interesova­nja.

Najčešće greške roditelja su te što su za svoje mališane zacrtali određeni životni put, tačno određenu školu i zanimanje, jer smatraju da će im takav posao doneti stabilne finansije. Takođe, kako kaže naša sagovornic­a, roditelji često iz najbolje namere pritiskaju decu da upišu gimnaziju jer žele da im dete ima opšte obrazovanj­e, ili neku stručnu školu, zbog zanata, što je uglavnom njihova propuštena šansa koju bi da isprave kroz dete.

- Deca najčešće greše prilikom izbora srednjih škola i odlučivanj­a, jer biraju škole koje biraju njihovi drugovi, što je pritisak vršnjaka, ili one koje su im blizu. Roditelj treba da bude autoritet, ali i da bude svestan sposobnost­i svog deteta jer, recimo, često ignorišu konačan broj bodova na prijemnim ispitima. Treba da prate sve aspekte, interesova­nja, školski uspeh i konačan broj bodova. To je teško, ali nije nemoguće - savetuje Tišma.

Veoma je važno da prilikom biranja srednje škole, roditelji obrate posebnu pažnju na psiho-fizička ograničenj­a svog deteta

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia