Alo!

UBIJAO SAM Srbe i Albance, i danju i noću!

HARADINAJ PRED KAMERAMA NIJE „SIGURAN DA LI JE UBIO NEKOG”, A RANIJE SE OVAKO HVALIO

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Krvnik sa „slabim pamćenjem”, ali samo na sudu i pred kamerama. Ramuš Haradinaj je u intervjuu sa Miomirom Marićem na pitanje da li je nekoga ubio bez problema odgovorio: „Ne znam, verovatno, rat je rat.“Haradinaj je, izgleda, u tom trenutku zaboravio šta je napisao u predgovoru knjige „Priča o ratu i slobodi“.

„Likvidirao sam srpske policajce, ubijao srpske civile, uklanjao neposlušne Albance. Još kao dete postao sam svestan da je rešenje albanskog i kosovskog pitanja moguće samo silom. Od malih nogu spremao sam se za obračun sa Srbima, a u OVK sam stupio 1994. godine, kada sam, do zuba naoružan, sa svojim istomišlje­nicima iz Švajcarske, preko Albanije, stigao na Kosovo i Metohiju”, napisao je Haradinaj u predgovoru knjige koja je delo Badra Hamzaja (preminuo 2012), a u kojoj se navodi i sledeće:

„Stalno smo napadali srpske snage. Na svakom mestu. Danju i noću. Bez skrivanja. Svakog dana smo ubijali srpske policajce...“

Procenjuje se da su pripadnici OVK kojima je komandovao Ramuš Haradinaj odgovorni za smrt najmanje nekoliko stotina Srba i Albanca za vreme najžešćih sukoba, u periodu od 1998. do 1999, ali i nakon toga.

Haradinaj je, između ostalog, naveo i da na Kosmetu nema trgovine narkoticim­a, i da tu raste samo „kukuruz u pasulj, a ne droga”, ali je istina ipak malo drugačija.

Metohijska kriminalna grupa, kako još zovu Haradinaje­v klan, usmerena je, prema nalazima bezbednosn­ih agencija, na „ilegalnu trgovinu oružjem, drogom, akciznom robom, kradenim vozilima, kao i reketiranj­em albanskog stanovništ­va“.

- Krijumčare­na roba se distribuir­a u Makedoniju, na jug Srbije, u Rašku oblast, te u Crnu Goru, korišćenje­m putnog pravca Peć-kula-rožaje”, navodi se, između ostalog, u izveštaju bezbednosn­ih agencija.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia