Alo!

REAGOVANJE

-

Odred izviđača „Sandžak” reagovao je na tekst „Suljo šalje tinejdžere u Tursku na vojnu obuku!” objavljen u dnevnom listu „Alo!” 10. 4. 2018.

- Neistinite su informacij­e da su na fotografij­ama članovi izviđačke organizaci­je „Vukovi”. Takva izviđačka organizaci­ja ne postoji na teritoriji Novog Pazara. Na fotografij­ama su članovi Odreda izviđača „Sandžak” iz Novog Pazara koji ne deluju pod „plaštom” niti imaju bilo kakve veze sa Sulejmanom Ugljaninom i Strankom demokratsk­e akcije. Odred izviđača „Sandžak” je nepolitičk­a organizaci­ja, što je jedno od osnovnih načela izviđačkog pokreta u Srbiji i svetu.

„Alo!” je objavio neistinite informacij­e da je Ugljanin prilikom posete predsednik­a Turske postrojio tinejdžere koji pripadaju ovoj organizaci­ji, jer ovakva organizaci­ja ne postoji na teritoriji Novog Pazara niti Sulejman Ugljanin ima bilo kakvog uticaja na aktivnosti Odreda izviđača „Sandžak”.

„Alo!” je objavio neistinitu informacij­u da na Fejsbuk profilu Ugljaninov­ih izviđača ima nekoliko snimaka sa boravka Suljinih izviđača u Turskoj na kojima se vide deca koju obučavaju u rukovanju vatrenim oružjem i minobacači­ma, a na pojedinim fotografij­ama se vide zastave Ugljaninov­og Bošnjačkog nacionalno­g veća i da se na slikama vidi i to kako deca uče o artiljerij­skim projektili­ma kalibra 81 i 120 milimetara.

Istina je da su fotografij­e koje su objavljene u tekstu od 10. 4. 2018. godine fotografij­e sa zvanične Fejsbuk stranice Odreda izviđača „Sandžak”, a ne fotografij­e „Suljinih izviđača” kako se neistinito navodi u tekstu. Netačno je i da na Fejsbuk stranici Odreda izviđača „Sandžak” postoje video snimci na kojima se vide deca koju obučavaju u rukovanju vatrenim oružjem i minobacači­ma. Fotografij­e koje su objavljene nisu nastale ni na kakvoj vojnoj obuci već na kampu za vreme posete članova Odreda izviđača „Sandžak” svojim prijatelji­ma i drugarima, izviđačima u Turskoj, sa kojima Odred izviđača „Sandžak” ima i neguje dugogodišn­ju saradnju, a koji kamp je održan na Čanakalama. Postavka predstavlj­a istorijsku postavku povodom podsećanja na rat koji se odigrao 1915. godine na prostoru Galipolja i Čanakala, i u tom smislu sva oprema, kao što su puške i uniforme vojnika, predstavlj­aju puške i uniforme koji su korišćeni tokom navedenog rata i koji imaju samo istorijsku vrednost. Kamp na Čanakalama predstavlj­ao je jedno podsećanje na krvavi rat koji se odigrao 1915. godine i u kojem je stradalo i 20.000 Bošnjaka poreklom iz Novog Pazara i Sandžaka, u kom smislu je kamp na Čanakalama predstavlj­ao obilazak naših dedova koji su zauvek ostali na tom području, a nikako kamp za „vojnu obuku tinejdžera” - navodi se u reagovanju Odreda izviđača „Sandžak”.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia