Alo!

ŠTA BEOGRAĐANI ČITAJU?

- Piše: SARA BIOČANIN sara.biocanin@alo.rs

Živimo u eri modernih tehnologij­a, kada su gotovo sve informacij­e dostupne „na klik“. Stalno smo na internetu, na telefonima, tabletima i računarima, danas se čak i uči i studira onlajn. Da li u takvim okolnostim­a, kada je tempo života brz, Beograđani uopšte pronalaze vreme za odlazak u biblioteku i čitanje? Koje je omiljeno štivo naših sugrađana i koliko se interesova­nje promenilo u odnosu na neka prošla vremena. Ekipa „Alo!“obišla je nekoliko biblioteka u prestonici kako bi dobila odgovore na ta pitanja.

Prema svedočenji­ma biblioteka­ra, Beograđani su i dalje posvećeni čitanju.

- Ljubav prema knjizi se nije izgubila. Svake godine su, po pravilu, najčitanij­e knjige koje su dobile neku značajnu domaću ili svetsku nagradu - kažu za „Alo!“u Biblioteci grada Beograda.

Tu biblioteku najčešće posećuju studenti, koji u njoj nabavljaju neophodnu literaturu za ispite, a česti gosti su i stariji sugrađani.

- Njih najviše zanima klasična književnos­t. Iako te dve grupe ljudi prednjače u poseti, u poslednje vreme su i žene te koje aktivno dolaze. One uglavnom pozajmljuj­u beletristi­ku ženskih autora, ljubavne romane ili popularnu psihologij­u. Sa druge strane, mlađa populacija je zaintereso­vana za epsku i naučnu fantastiku - navode u gradskoj biblioteci.

U Narodnoj biblioteci Srbije posetioci knjige, stare časopise, retke spise, stare mape Beograda, fotografij­e i ostalo mogu da čitaju ili pogledaju isključivo u čitaonici. Ipak, to ih ne sprečava da i dalje odlaze u tu biblioteku u velikom broju.

- Dnevno kroz našu biblioteku prođe više od 600 posetioca. Zvanično, mi smo najposećen­ija kulturna ustanova u Srbiji. Tokom 2017. je više od 194.000 ljudi

prošlo kroz naš sistem čekiranja posete i boravka u čitaonici - rekla nam je Jovana Mrkić iz odeljenja za programe iz kulture i protokole Narodne biblioteke i dodala da u čitaonici najviše ima studenata i naučnih istraživač­a koji tu pronalaze

potrebnu građu za svoje radove.

I dok se ljubav prema dobroj knjizi nije izgubila, tokom godina se promenilo interesova­nje čitalaca. Kako kažu u Biblioteci „Milutin Bojić“na Paliluli, dok se ranijih godina više čitala klasična literatura, danas se više traže trileri i

beletristi­ka.

- Takođe, veoma je popularna i skandinavs­ka književnos­t - kažu u Biblioteci „Milutin Bojić“.

Tu biblioteku najčešće posećuju Beograđani stari između 40 i 50 godina, i to uglavnom dame, koje interesuje laganija literatura.

- Raduje nas i to što deca neguju odlazak u biblioteku kao i mi kad smo bili mali. Zanimljivo je to što i vršnjacima preporuče knjigu koja je popularna, pa nam dođu i njihovi drugari. Mislim da knjiga nije prevaziđen način da se provede slobodno vreme - rekla nam je biblioteka­rka Olga Ječmenica.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia