Alo!

Ovsene pahuljice UMESTO PREZLI

-

Sa spiska za kupovinu uvek izostane neka sitnica koje se setimo usred kuvanja, kad, naravno, nemamo vremena da skoknemo do prodavnice. U tim slučajevim­a, da ručak ne zagori, neki sastojci mogu efikasno da zamene one potrebne, a da se razlika i ne oseti. Interesant­no je da alternativ­na rešenja mogu da budu i dosta jeftinia.

Jedan od glavnih sastojaka praška za pecivo jeste soda bikarbona, tako da ga bez problema možete zameniti njome. Soda se koristi u razmeri 1:2 u odnosu na prašak za pecivo, dakle, ako su u receptu navedene dve kašičice praška za pecivo, potrebno je staviti kašičicu sode bikarbone.

Običan šećer umesto šećera u prahu

Ukoliko ostanete bez šećera u prahu, vrlo jednostavn­o ga sami možete napraviti, tako što ćete običan kristalni šećer usitniti u mlinu za kafu ili štapnim mikserom. Šećer u prahu je toliko jednostavn­o napraviti da uopšte nema potrebe da ga kupujete u prodavnica­ma. Čak je i nepotrebno skuplji od običnog šećera, pa je računica tu vrlo jednostavn­a.

Usitnjeni hleb umesto

prezli

Ovo je još jedna situacija koja je slična problemu sa šećerom u prahu. Prezle nisu ništa drugo so usitnjeni hleb. Dakle, ostanete li bez prezli, dovoljno je da stari hleb, dvopek ili preprženi sveži hleb usitnite u procesoru za hranu. Ako nemate ni hleb, možete iskoristit­i i ovsene pahuljice - takođe ih usitnite u procesoru i dobićete odličnu i zdraviju alternativ­u za prezle.

Slatka pavlaka umesto putera

Ako vam se ikad dogodilo da ste slatku pavlaku previše mutili mikserom praveći šlag, verovatno ste primetili da je dobijena smesa izgledala skoro isto kao puter. U pravu ste. Da ste nastavili sa mućenjem pavlake, dobili biste puter. Dakle, ostanete li bez putera, možete ga i sami pripremiti, ako kod kuće imate slatku pavlaku.

Jednostavn­o ubacite pavlaku u procesor za hranu i mutite ga dok ne dobijete puter.

Mahuna vanile umesto

vanilin-šećera

Uopšteno govoreći, slično kao i kod šećera u prahu, već je u startu puno pametnije da sami pravite vanilin-šećer nego da ga kupujete. Jednostavn­o, možete da napravite veću količinu vanilin-šećera i potom da ga odložite u dobro zatvorenu posudu da biste ga uvek imali nadohvat ruke. U mlin ili blender ubacite dve mahune vanile i malo ih usitnite, a onda dodajte pola kilograma običnog kristal-šećera i usitnjavaj­te ga dok ne dobijete fini prah. Dobijeni prah treba prosejati, a krupnije ostatke opet usitnjavat­i i tako dok sve ne iskoristit­e.

Ako ostanete bez putera, možete ga i sami napraviti uz pomoć slatke pavlake

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia