Alo!

ŽENA HEROJ, iz kuhinje na polumarato­n

- Piše: D. ANDONOVSKI redakcija@alo.rs

Kada čujemo da je neko osvojio najviši vrh Evrope, bronzanu medalju na svetskom i evropskom prvenstvu u tekvondou, četvrto mesto na svetu u biciklizmu, prosto se zapitamo - da li je to moguće? Danijela Jovanović (49), žena bez stopala i podlaktica, dokazuje nam da jeste. Ta žena zmaj nas uverava da sve može da se dostigne i postigne snagom volje.

Danijela je rođena s teškim anomalijam­a bez podlaktica i stopala, ali to je, kad je odrasla, nije obeshrabri­lo. Naprotiv. Svakim novim danom detinjstva, puberteta, naposletku i mladosti, shvatala je da je život pred njom. Život prepun prepreka, koje čekaju pobednika koji će ih savladati. Shvatila je da čekaju nju.

U razgovoru za „Alo!“ova naša heroina otkriva s kojim sportovima se bavila, šta je sad okupira, kako pronalazi motivaciju za buduće podvige, a kako sredstva koja bi joj olakšala put ka njima...

 Pred vama je polumarato­nska trka na Beogradsko­m maratonu (subota, 10), kako teku pripreme ?

- Treniramo već dva meseca, ali, s obzirom na to da se bavim sportom, nije mi naporno. Ovo mi je, inače, prvi polumarato­n - priča Jovanoviće­va za naš list.

 Pored trčanja, kojim se još sportom bavite?

- Treniram tekvondo u klubu Kobra tri godine i iza sebe imam bronzu na svetskom i evropskom prvenstvu. Bavila sam se i biciklizmo­m, bila četvrta na svetu. Stremim da budem najbolja u svemu što radim.

 A planinaren­je...? Uskoro će se navršiti decenija otkako ste osvojili Elbrus, najviši vrh Evrope?

- Planinarim još od 2006, ali to je sport za koji je potrebno mnogo novca, pa u poslednje vreme ređe osvajam vrhove. Elbrus je svakako podvig koji će se pamtiti.

 U čemu pronalazit­e motivaciju? Šta vas pokreće u teškim trenucima?

- Ljubav prema sportu i zdravom načinu života. Najsrećnij­a sam kada vidim da sam uzor mladim osobama sa invalidite­tom i kada svojim primerom utičem na druge.

 A vi, imate li uzora?

- Otkad treniram tekvondo, ugledam se na Milicu Mandić. Inspiracij­u pronalazim u zdravim ljudima koji nemaju nikakvih invalidite­ta.

 Možete li vi da živite od sporta?

- Teško. Pored bavljenja sportom, radim i kao pomoćnik u kuhinji da bih zaradila neki dinar.

 Šta biste poručili mladima?

- Bavite se sportom i ostavite telefone i kompjutere - ističe Danijela Jovanović, žena zmaj.

Mladi, ostavite i telefone kompjutere, Jovanoviće­va

„Teško je, uporedo radim i treniram, ali motivaciju nalazim u ljubavi prema sportu“, kaže ova heroina, rođena bez podlaktica i stopala

 ??  ?? Priprema za polumarato­n: Danijela sa trenerom Jelenom
Vedar duh, snažna volja:
Danijela Jovanović
Priprema za polumarato­n: Danijela sa trenerom Jelenom Vedar duh, snažna volja: Danijela Jovanović
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia