Alo!

„Delez“vara državu i potrošače?

- Pišu: J. MITROVIĆ - R. BRIZA redakcija@alo.rs

U radnjama „Šop end gou“, koje su sastavni deo kompanije „Delez“, odnedavno je počela naplata kesa po ceni od dva dinara, međutim, kako tvrde brojni potrošači, iako im na kasi uredno uvećaju račun za cenu kese, na fiskalnom računu se „trošak ekološke svesti“nigde ne prikazuje, odnosno naplata kese nije evidentira­na.

S obzirom na to da su kese postale proizvod koji radnje „Šop end gou“prodaju, po zakonu Srbije nikako ne smeju biti van fiskalnog računa. Međutim, da se sve ne odvija u skladu sa zakonom, potvrđuju brojni čitaoci našeg lista, potrošači, kao i predstavni­ci organizaci­ja potrošača.

- Prvih nekoliko dana nisam ni obraćala pažnju na to da li su kese evidentira­ne ne fiskalnom računu. Međutim, pre dva dana sam obavljala veliku nabavku i, da budem iskrena, iznerviral­a sam samu sebe što nisam ponela nikakvu torbu, već sam uzela njihove kese. Došla sam kući i htela da pogledam koliko me moja „glupost“koštala, ali sam shvatila da kese nisu otkucane na računu, a naplaćene su mi. Bila sam šokirana, očigledno je ovom trgovinsko­m lancu cilj da prodaje i profitira, a pri tom i obmane državu, a ne da podstiče ljude da ne uzimaju kese - priča Milena Perić za „Alo!“.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizaci­je potrošača Srbije, potvrđuje za „Alo!“da njihovu organizaci­ju svakodnevn­o zove mnogo potrošača i prijavljuj­e da plaćaju kese po dva dinara, a da te stavke na njihovom računu nigde nema.

- Kuda ide taj novac? Kome? I zašto?

Zbog čega plaćena kesa nije na fiskalnom računu? I zašto se preko leđa potrošača, kojima se sada naplaćuju kese, čuva životna sredina? Ukoliko kese toliko ugrožavaju prirodu, neka ih jednostavn­o ukinu! Zašto bismo ih plaćali? I šta je sa plastičnim flašama, posuđem, čašama, koje takođe zagađuju životnu sredinu? - pita se Papović.

Ekonomista Jurij Bajec objasnio je da ukoliko su ljudi platili kesu, oni tu stavku obavezno moraju da imaju na svom fiskalnom računu, sa uračunatim PDV-OM, jer to je isto kao da su kupili šećer ili kobasicu.

- Nije u redu da kesa koji potrošači kupuju bude van fiskalnog odsečka koji dobijamo po izlasku iz radnje, osim ukoliko bi država donela neku posebnu uredbu kojom bi rekla kese se naplaćuju dinar, dva ili tri i one ne podležu PDV-U, mada je to prilično neverovatn­o. U ovom slučaju PDV mora da se plati, tu nema dileme. Ovako ispada da poreski obveznik, dakle potrošač, plati dva dinara koji nisu nigde evidentira­ni, a ulaze u prihod trgovinsko­g lanca. Faktički, nemate konačnu transakcij­u - objašnjava on.

Podsećamo, Vlada Srbije proglasila je 2017. i 2018. za godine borbe protiv sive ekonomije, a ove godine fokus će biti na daljem jačanju svesti građana i privrede o važnosti uključivan­ja u borbu protiv sive ekonomije.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia