Alo!

300 za godinu da

- Piše: SARA BIOČANIN sara.biocanin@alo.rs

Jedanaesto­godišnji Aleksandar Pejčinović dete je kakvo se ne sreće često. On trenira košarku, igra folklor, obožava da vozi bicikl i, kako kaže, dan mu je kratak za sve što bi voleo da radi. Sa tri godine naučio je slova, a plan mu je da uskoro objavi knjigu priča. Ono što ga izdvaja od vršnjaka jeste činjenica da je prošle godine pročitao 300 knjiga, zbog čega je proglašen „čitaocem godine” u izboru Biblioteke grada Beograda. Aleksandra smo sreli na književnom maratonu organizova­nom povodom Svetskog dana knjige i popričali sa njim o nagradi.

- U prvom trenutku sam bio iznenađen kad su mi mama i tata rekli da su iz biblioteke javili da sam pročitao najviše knjiga u 2017. godini i da ću zbog toga dobiti nagradu. Tek kasnije, kada sam došao k sebi, osetio sam se važnim - kaže za „Alo!“Aleksandar i navodi da se njegov život od tada prilično promenio.

Mnogi su ga, kako kaže, pitali da li je zaista toliko knjiga pročitao i kako je u tome uspeo.

- Većina me je hvalila, ali bilo je i onih koji nisu verovali. Neki su mi čak govorili i da se manem knjiga i čitanja i da je bolje da gledam televiziju ili rijaliti programe. Često me pitaju da li ove godine planiram da pročitam više od trista knjiga, ali o tome ne razmišljam jer pročitane knjige ne brojim. Čitam ono što mi se dopada i često volim da se zamislim u ulozi likova - kaže Aleksandar i dodaje da knjiga čoveku može da pomogne na mnogo načina. On kroz čitanje uči, obogaćuje vokabular,

vežba koncentrac­iju i često u knjigama nalazi rešenja za različite probleme.

- Kad sam bio mali, mama mi je govorila da su knjige prozori u svet u tuđe živote, misli i osećanja, stvarna ili izmišljena. Neke priče te prosto vuku i teraju da ih brzo pročitaš jer je radnja dinamična i jedva čekaš da saznaš kako se završava. Sa druge strane, postoje i one koje te navedu na razmišljan­je, pa ti je potrebno više vremena da ih pročitaš - objašnjava nam Aleksandar i kaže da neke knjige pročita i više puta, a da vršnjacima trenutno preporučuj­e delo „Baron Minhauzen” Gotfrida Augusta Birgera. Kako kaže, voli i knjige zabavnog karaktera, pa mu je među omiljenima „Baka Gangster” Dejvida Vilijamsa.

Aleksandar je nedavno sa Matijom Bećkovićem otvorio „Književni maraton”, a kako kaže, zbog pozitivnog šoka tek kasnije je shvatio da je imao veliku čast. Takođe, planira da objavi knjigu priča jer i prema pisanju gaji veliku ljubav. Vešt je i u pisanju pesama.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia