Alo!

Lepo vreme raj za krvopije

-

Blaga zima i visok vodostaj reka u poslednja dva meseca doprineli su pojavi velikog broja komaraca, pre očekivanog vremena.

Zbog toga, više od 20 ekipa Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju je na terenu i akcijom suzbijanja komaraca u narednih nekoliko dana biće pokriven ceo Beograd.

Tokom jučerašnje­g dana suzbijani su komarci na teritoriji opština Čukarica, Rakovica i Savski venac. Na sajtu Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju postavljen­e su detaljne mape lokacija na kojima je planirano suzbijanje odraslih formi komaraca.

Organizaci­ja i dinamika suzbijanja odraslih formi komaraca organizuje se na osnovu monitoring­a i kad se steknu povoljni klimatski uslovi za suzbijanje. U skladu sa adekvatnim vremenskim uslovima, nakon detektovan­e povećane brojnosti komaraca u određenom delu grada, akcije suzbijanja e organizuju u najkraćem mogućem roku. Suzbijanje odraslih formi komaraca sa zemlje vrši se biocidnim preparatom koji je bezbedan za zdravlje ljudi i registrova­n za tu namenu od strane nadležnog ministarst­va.

Suzbijanje larvenih formi komaraca vrši se kako na otvorenim površinama, tako i na mikrožariš­tima u individual­nim domaćinstv­ima. Mikrožariš­ta podrazumev­aju bilo kakve predmete i površine na kojima se može zadržati voda, čime se obezbeđuju uslovi za razvoj larvi komaraca kao što su septičke jame, jezerca, fontane, bazeni, burad, kante, žardinjere, saksije i slično.

Takođe, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju u saradnji sa Sekretarij­atom za zaštitu životne sredine već nekoliko godina organizuje akciju suzbijanja komaraca u zatvorenom prostoru na teritoriji grada Beograda. Sa dolaskom hladnijeg vremena, komarci se povlače u zatvorene prostore gde je temperatur­a odgovaraju­ća kako bi tu prezimili. Na teritoriji Beograda uglavnom se radi o jedinkama iz roda Culex, koje prezimljav­aju kao oplođene ženke i koje s proleća izleću iz skloništa i daju novu generaciju komaraca. Ukoliko su uslovi u zatvorenom prostoru tokom zime povoljni, odnosno ako je temperatur­a odgovaraju­ća i ima vode, komarci mogu da se razmnožava­ju i tokom zime. Pogodna mesta za njihov opstanak su podrumi, posebno poplavljen­i podrumi, podstanice, tehničke etaže, garaže, ulazi zgrada i slično. Najugrožen­ije opštine su Novi Beograd, Zemun, Palilula i Stari grad. O tretmanima suzbijanja građani su obavešteni putem sredstava javnog informisan­ja. Sredstva koja se koriste su bezbedna za ljude i kućne ljubimce. Tretmani su za građane besplatni.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia