Alo!

UPOZORENJE: MALIŠANI JEDU OTROVNE SLADOLEDE „FRIKOM“NA TRUJE DECU?

Roditelji nisu ni svesni da dok kupuju omiljeni letnji slatkiš plaćaju i opasan emulgator

- Pišu: R. BRIZA - J. MITROVIĆ redakcija@alo.rs

Većina „Frikomovih“sladoleda sadrži opasnu supstancu karagenan, koja je jedan od glavnih izazivača raka debelog creva i koja je još pre šest godina bila na listi zabranjeni­h aditiva u zemljama Evropske unije.

Roditelji, nažalost, nisu ni svesni da dok svom mališanu kupuju omiljeni letnji slatkiš plaćaju i opasan dodatak, koji se najčešće krije iza oznake E 407, a Vladimir Kovčin, jedan od najpoznati­jih srpskih onkologa, kaže za „Alo!“da deca ne bi trebalo da unose nijedan proizvod koji sadrži emulgator E 407, ali ni ostale emulgatore, jer su potencijal­ni izazivači raka.

- Kod dece je metaboliza­m ubrzan, deoba ćelija takođe. Njihov mlad organizam osetljivij­i je od starijih na sve te supstance, pogotovu što je u razvoju. Trebalo bi da deca izbegavaju ne samo sladoled već i sve proizvode koji sadrže taj emulgator - upozorava on.

- Mi ne možemo deci da zabranimo da uzimaju sladoled, ali od jednog-dva nedeljno možda ništa neće biti. Ali mi to ne znamo. Najbolje je da majke prave domaći sladoled kod kuće - naveo je taj stručnjak.

No, „Frikom“, koji je u vlasništvu hrvatskog „Agrokora“nije se čak ni potrudio da kancerogen­u supstancu karegenan, prikrije iza oznake E 407, već je na deklaracij­ama istakao njegovo puno ime, u šta su se uverili i novinari „Alo!“. Naime, kupili smo jedan od najprodava­nijih sladoleda te kompanije i utvrdili da je sladoled „obogćen“, kako piše, karagenano­m, potencijal­nim izazivačem raka, zabranjeni­m u dečjoj hrani za evropsko tržište, još pre nekoliko godina.

Kako

je svojevreme­no objasnio Miroslav Stojišić, doktor veterinars­kih nauka, karagenan se koristi kao zgušnjivač, da bi se veštačkim putem dobila gusta masa, koja se može lakše oblikovati i pakovati, ali i koja će duže ostati u istom obliku. Dodavanjem tog aditiva u proizvode, u kombinacij­i sa voćnim sirupima, vodom, mlekom u prahu i brojnim štetnim sastojcima i emulgatori­ma za jači ukus i boju, dobija se proizvod kojem nije mesto na tržištu. Ta veštačka masa sa jakim pojačivači­ma

daje lažni ukus, pa potrošači misle da zaista jedu sladoled od čokolade, vanile, jagode, banane i da u njima ima voća.

- On izaziva rak debelog creva jer se lepi za njegovu sluzokožu. Onda se prilikom defekacije odlepljuje, praveći rane na sluznici. Takve rane su, u stvari, pogodno tle za nastanak raka debelog creva, ali i drugih bolesti naveo je on i objasnio da je karagenan dozvoljen u količini od najviše 0,5 odsto proizvoda u jednom pakovanju, ali se analizom proizvoda obično utvrdi da je prisustvo sporne supstance dvostruko veće od predviđeni­h normi.

S svojim kolegama se slaže i Zlatko Bokun, abdominaln­i hirurg, koji kaže da u poslednje vreme viđa sve mlađe pacijente koji su oboleli od raka debelog creva.

 ??  ??
 ??  ?? Savet majkama: Pravite domaći sladoled kod kuće Duda Ivković sa Zoranom Radojičiće­m, direktorom klinike
Savet majkama: Pravite domaći sladoled kod kuće Duda Ivković sa Zoranom Radojičiće­m, direktorom klinike

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia