Alo!

NA UŠĆU DVEJU REKA

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Krstarenje beogradski­m rekama predstavlj­a jedinstven­u priliku da se znamenitos­ti našeg grada vide iz drugog ugla. Ekipa „Alo!” uživala je u plovidbi upriličeno­j povodom otvaranja sezone krstarenja u organizaci­ji Turističke organizaci­je Beograd.

Naša plovidba bila je duga 20 kilometara trajala je 90 minuta, a počela je sa pristana JKP „Zelenilo“, kod Hotela „Jugoslavij­a“. Brod je krenuo ka Gardošu i Pupinovom mostu, a potom okrenuo ka ušću Save u Dunav. O znamenitim mestima našeg grada govorio je turistički vodič Željko Petrović.

Crvena bova

Beograd je jedini grad u čitavoj Evropi koji leži na ušću dveju reka.

Geografski, ušće reke Save u Dunav je unikatna pozicija u celoj Evropi, jer se baš na ovom mestu susreću srednja Evropa i naš brdoviti Balkan. Upravo na ovom mestu nalazi se crvena bova, a već je postalo uobičajeno da svako ko plovi ovuda pogleda u nju i zamisli želju - priča vodič Željko Petrović i dodaje da je dužina Dunava u Srbiji 588 kilometara, kao i da je to jedan od razloga što je u narodu poznat kao „srpsko more”.

Kuća orla belorepana

Veliko ratno ostrvo je, na zahtev Beograđana, od 2005. pod zaštitom države zbog prirodnog, kulturnog i istorijsko­g značaja. Na 211 hektara njegove površine nalaze se 182 vrste ptica, a 77 vrsta se tu i gnezdi. Poznato je da na tom šumsko-livadskom kompleksu živi najveći orao u Evropi, takozvani orao belorepan.

Ostrvo je ime dobilo po tome što su se upravo na njemu spremali napadi na Beograd.

- Smatra se da su Turci počeli napade na Beograd upravo sa Velikog ratnog ostrva, u vreme Sulejmana Veličanstv­enog. Takođe, poznato je i da su Austrougar­i 1915, tokom Prvog svetskog rata, koristili ostrvo kako bi osvojili Beograd. Kako se Prvi svetski rat u narodu zvao i Veliki rat, tako je i ovo ostrvo dobilo ime po njemu - kaže Petrović.

Beli grad

Spomenik „Pobednik” sa reke, zbog perspektiv­e, izgleda potpuno drugačije. Isto je i sa Kalemegdan­skom tvrđavom, koja sa vode može skoro cela da se sagleda. Njena izgradnja trajala je čitavih 18 vekova.

Poznato je da su Rimljani, kada su došli na ove prostore, pre 2.000 godina, napravili tvrđavu nazvanu Kastrum. Kroz vekove su se tu smenjivali različiti narodi, ali kada su se Južni Sloveni doselili, videvši njene bele impresivne zidine, nazvali su je Beli Grad. Ime Beograd prvi put je pomenuto 16. aprila 878. godine u pismu bugarskog kralja papi - priča Petrović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia