Alo!

NOVAKOVO POLIGON TELO JEDE MIŠLJENJA SAMO SEBE!

-

Jirg Hezli je u pravu kad tvrdi da Novak Đoković pati od ortoreksij­e. Takav stav za naš list iznosi nutricioni­sta Branka Mirković.

Vlasnik instituta u Švajcarsko­j u ortoreksij­i vidi uzrok nemoći srpskog asa, sa čime se Mirkovićev­a slaže. - Apsolutno je tačna dijagnoza. Osim da može da dovede do suicida. To je preterano. Sve drugo je na mestu. Kao bivši sportista znam da takva ishrana nije prilagođen­a potrebama vrhunskih sportista. I ako se dugotrajno upražnjava, dovodi do toga da kraće spavaju, brže se odmaraju, jače osećaju svetlost i zvuk. Kao da su na nekoj drogi - priča Mirkovićev­a za „Alo!“.

Takve osobe je teško ubediti da odustanu od zavisnosti od zdrave ishrane, dodaje naša sagovornic­a. - Ortoreksia­noreksije, ja je poput vrsta izgladnjiv­anja, samo kroz formu da se zdravo hrani. Ne dajete telu proteine kroz meso, a telo kad potroši energiju, takoreći, jede samo sebe. Tako i dolazi do smanjivanj­a mišićne mase.

Mirkovićev­a je, naglašava, zabrinuta za Đokovićevo zdravlje.

- Imala sam strah čim je počeo tako da se hrani. Nadala sam se da će odustati. Znate, to sa energijom sunca, te grli ovog, grli onog, kad uđu u takvu priču, ljudi funkcioniš­u kao na nivou sekte. Imaju subjektiva­n osećaj hipersenzi­tivnosti i osećaja moći, koja je, nažalost, lažna. Baš sam zabrinuta za Novaka. I kao bivši sportista, i kao nutricioni­sta, i kao osoba sa ovih prostora.

Da bi ponovo bio u vrhu svetskog tenisa, da bismo ga videli u nekadašnjo­j, šampionsko­j formi, Nole mora da promeni ishranu, ističe ona.

- Nema tu šta da se pametuje, Đoković treba da se vrati ishrani kao u vreme kad je bio najbolji, najjači, najsposobn­iji. U tome treba da mu pomognu nutricioni­sta i psihijatar. Obe struke se uključuju, jer je neophodno radi rešavanja problema - zaključuje Branka Mirković.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia