Alo!

TEŠKO ĆEMO POS kompromis o Kos

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Teško će se nešto promeniti za pet ili 10

godina

Ima nade za poboljšanj­e odnosa sa Hrvatskom i gledaćemo da bar nešto uradimo, iako ne mislim da smo za bilo šta krivi - izjavio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Do kompromisa o Kosovu teško će, rekao je, doći, ali je istakao da moramo da se ponašamo odgovorno.

Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, Vučić je rekao da država mora da štiti svoje dostojanst­vo, ali dodaje da je „sve postalo pomalo besmisleno“.

- Možda je bolje da samo ćutite i pustite ih da rade šta hoće i to je to. Ako ništa, bar da ne mogu da nam govore: „Isti ste svi, nema razlike među vama“. Neka se svađaju sa Slovencima i Crnogorcim­a oko granice, sa Mađarima oko INA... Mi da se nekako sklonimo na stranu - rekao je predsednik Srbije posle ispraćaja četvoro biciklista na turu „Most prijateljs­tva“od Stambol kapije u Beogradu do Beogradske kapije u Istanbulu.

Predsednik Srbije je rekao da će teško doći do kompromisa o Kosovu, ali da mi moramo da se ponašamo odgovorno.

- Ne smemo na ponašanje Prištine tipa „radite vi, Srbi, šta hoćete, mi smo nezavisni“da uzvraćamo da onda „nećemo ništa“- poručio je Vučić.

Rekao je da moramo da učestvujem­o u razgovorim­a, da se borimo i da pokušamo da dođemo do rešenja.

- I ne treba da se plašimo rešenja, jer sam ja video strašan strah kod svih naših ljudi od bilo kakvog rešenja. Najbolje da se nikada ništa ne reši, da bauljamo unapred, čekamo priliku za neki novi sukob, iz kojeg bismo izašli tako što bismo nestali u svakom smislu - fizičkom, političkom, ekonomskom i svakom drugom - istakao je Vučić.

Dodao je da ne može više te stvari da objašnjava onima kojima to nije jasno i istakao da to nije zato što su Albanci jaki, nego što i danas protiv sebe „u smislu kosovske nezavisnos­ti imamo Amerikance i mnoge druge moćne zemlje“kao što smo i nekada imali.

- Hoće li se to promeniti za pet ili deset godina? Teško. Neko će reći da se stvari u svetu menjaju. Menjaju se, veća je snaga danas i Kine, Rusije, Turske i mnogih drugih ali da li se nešto na terenu bitnije promenilo, osim što je Srba manje svuda, i u Beogradu? - upitao je Vučić.

 ??  ?? Dani odluka su pred Srbijom: Aleksandar
Vučić
Dani odluka su pred Srbijom: Aleksandar Vučić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia