Alo!

Neću da pričam o svojoj penziji!

„Nije ta tema ključna i nešto o čemu bi trebalo da se piše“, kaže general Diković

-

Ljubiša Diković, načelnik Generalšta­ba Vojske Srbije, prokomenta­risao je za „Alo!“o sve glasnijim spekulacij­ama da će uskoro i zvanično otići u zasluženu penziju!

O toj temi, odnosno penzionisa­nju, za koje je stekao sve zakonske uslove, te bi već u maju mogao da se povuče, veoma nerado govori.

- Nije ta tema ključna i nešto o čemu bi trebalo da se piše. A ja ne mogu i neću da pričam o tome - kazao nam je Diković. Na ponovljeno pitanje da li je tačno da će uskoro u penziju, odgovorio je: - Ne mogu o tome, kako god da je, ovako ili onako ne mogu vam ništa reći. Ali hvala vam na pitanju, doviđenja i prijatno - bilo je sve što nam je rekao.

Priča o smenama u Generalšta­bu je dugo prisutna, a petak je to i zvanično objavio ugledni nedeljnik „Ekspres“. Iako se o odlasku Dikovića dugo pričalo, sada je njegova smena više nego izvesna jer je stekao sve zakonske uslove za odlazak u penziju i formalno bi trebalo da bude penzionisa­n do kraja maja. Njegov mogući naslednik, general Mojsilović, za razliku od Dikovića, veoma je poštovan među pripadnici­ma Vojske. Sam Diković ga je kao mogućeg konkurenta, kako piše „Ekspres“, svojevreme­no sklonio u Brisel, gde je bio šef vojnog predstavni­štva pri NATO. Trenutno obavlja dužnost pomoćnika ministra za politiku odbrane, a pored dobrih kontakata u NATO, posebno je cenjen i na Istoku, pogotovo u Moskvi, gde je i živeo u ranoj mladosti. List „Ekspres“piše i da bi na mesto zamenika načelnika GŠ mogao da dođe Petar Cvetković, sadašnji šef Vojnobezbe­dnosne agencije. Kao njegovog naslednika na čelu VBA novinari „Ekspresa“pominju pukovnika Đuru Jovanića, sadašnjeg šefa Kancelarij­e za bezbednost ministra odbrane. Sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je juče da će doći do promena u Vojsci i policiji i poručio da o nasledniku načelnika Generalšta­ba trenutno ne razmišlja.

- Nisam ni znao da mu ističe mandat, nije me vojni kabinet upozorio - rekao je predsednik na pitanje ko će naslediti aktuelnog načelnika Generalšta­ba, kome mandat ističe u junu, i dodao da je „u svakom slučaju opterećen mnogim drugim stvarima, pre svega Kosovom“. Promena u Vojsci će, istakao je, svakako biti, i to značajnih:

- Ne može da se dogodi da kad vam dođe generalna inspekcija u neku jedinicu pola te jedinice nije tu. I to ne zato što nešto rade, već zato što znaju da ne mogu da savladaju određene fizičke i druge prepreke. Šta onda da radimo s „migovima“i drugim stvarima - upitao je Vučić. J. Đ.

 ??  ?? Prema pisanju medija, Diković je glavni kandidat za
smenu u Vojsci
Prema pisanju medija, Diković je glavni kandidat za smenu u Vojsci
 ??  ?? Spremio odelo za penzioners­ke
dane
Spremio odelo za penzioners­ke dane
 ??  ?? Diković i Vulin u razgovoru sa vojnicima
Diković i Vulin u razgovoru sa vojnicima
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia