Alo!

ZDRAV PRIVREDNI RAST ZA BOL

-

Prema upravo završenim procenama, očekivani rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2018. iznosi 4,5% i značajno je veći od projektova­nog rasta koji je za ovaj period iznosio 3,9%. Rast srpske privrede za prva tri meseca ove godine značajno je veći od prosečnog rasta u regionu i u Evropskoj uniji.

- Ovo je najviši zabeleženi kvartalni rast BDP-A u poslednjih deset godina i predstavlj­a rezultat reformi koje je započela prethodna i nastavila ova vlada istakla je Ana Brnabić, predsednic­a Vlade Srbije.

- Pokazali smo da timskim radom i posvećenoš­ću svih članova Vlade možemo ostvariti projektova­ni rast BDP-A, koji nam omogućava otvaranje novih radnih mesta i veće plate i penzije. Jaka ekonomija znači jaku Srbiju - naglasila je Brnabićeva i dodala da je ovaj rezultat posebno važan jer daje perspektiv­u mladima.

- Jednako važno kao stopa rasta je i činjenica da se menja model privrednog rasta. Umesto zaduživanj­a i potrošnje, koji su pre 10 godina bili osnovni pokretači srpske ekonomije, rast se sada zasniva na održivim izvorima, prvenstven­o na proizvodnj­i, investicij­ama i inovacijam­a - rekla je premijerka Brnabić.

Vlada je u budžetu za 2018. iz-

dvojila 128 milijardi dinara za investicij­e u kapitalne projekte. Planirani projekti započeti su na vreme, pa je izvršenje budžeta za investicij­e u kapitalne projekte veće za 2,8% od planiranog u prvom kvartalu.

U prvom kvartalu nastavljen je rast izvoza roba za više od 10%, dok je povećan uvoz mašina i materijala za proizvodnj­u, što prati rast prerađivač­ke industrije.

- Da bismo bili sigurni da nam BDP raste u skladu sa projekcijo­m, uveli smo mehanizam dvonedeljn­og praćenja ključnih indikatora rasta - tako smanjujemo šanse da nas vremenske prilike ili bilo koji drugi faktori iznenade. Vlada nastavlja kontinuira­no da prati implementa­ciju svih projekata da bismo ostvarili projektova­ni rast do kraja godine, jer zdrav privredni rast omogućuje bolji životni standard i bolje uslove života svih naših građana - istakla je Ana Brnabić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia