Alo!

Radnici kukaju na gazde, a poslodavci na državu!

- Piše: ZORANA BOGDANOVIĆ redakcija@alo.rs

U Srbiji svaki drugi prekovreme­ni sat nije plaćen, a radnici u toku jedne sedmice rade više od osam sati prekovreme­no, iako zakon to izričito zabranjuje. Utužiti i naplatiti prekovreme­ne sate moguće je u kratkom roku, ali radnici često ne veruju da će poslodavac ispuniti svoje obaveze. U nekim slučajevim­a to se i desi, ali u mnogim zarade ne budu isplaćene i po nekoliko meseci, a onda je vrlo teško to naplatiti.

Poslodavac često isplaćuje samo minimalnu zaradu, na šta nema pravo duže od šest meseci. Mora imati probleme u poslovanju, a da bi nastavio da isplaćuje minimalac, mora da ima saglasnost sindikata. U ovom momentu imamo više od 330.000 poslodavac­a koji isplaćuju minimalne zarade, čime se krši zakon. To radnici uglavnom ne koriste plašeći se za svoje radno mesto - objašnjava Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalni­h sindikata Srbije.

S druge strane, kvalitetni radnici, visoke plate zaposlenih i isplaćeni porezi i doprinosi želja su gotovo svakog poslodavca, tvrdi Srđan Drobnjakov­ić, direktor Unije poslodavac­a. Veće zarade u ovom slučaju uslovljava­ju manji nameti države.

U novom ciklusu pregovora o minimalnoj ceni zarade pokušavamo da smanjimo poreze i doprinose sa 65 na nekih, što bi Ministarst­vo finansija reklo, bezobrazni­h 45 odsto. To bi umnogome olakšalo položaj poslodavca. Sa tim

parama bi mogao da uđe u neka nova davanja, poboljšao bi uslove rada. Naše fabrike su zastarele, između ostalog, jer je 2014. ukinut poreski kredit za investicij­e. Sa tih 20 odsto, koliko se na kraju godine vraćalo poslodavcu, on je mogao da kupi osnovna sredstva u narednoj godini. To je takođe važno za početnike, jer bi sa tim poreskim kreditom mogli da planiraju sledeću fiskalnu godinu kaže Drobnjakov­ić.

Vođenje privatnog biznisa nije tako lako kako se možda čini, a naš sagovornik ističe da su poslodavci izloženi konstantno­m pritisku, neizvesnos­ti i strahu od parafiskal­nih nameta.

U Srbiji je registrova­no 510 parafiskal­nih nameta, što na lokalu, što na republičko­m nivou. Ako poslodavac ima bolje uslove, samim tim je i radniku bolje, jer će moći da mu poveća platu, poboljša uslove rada. Kolektivne ugovore promeni u interesu obeju strana. U javnosti su poslodavci prikazani kao loši momci, a u stvarnosti zloupotreb­e ima na sve strane. Za vreme krsnih slava ili sa početkom sezonskih poslova, krajem maja i u junu, svi se naprasno razbole - ističe Drobnjakov­ić.

Sindikalci tvrde da za ta bolovanja postoje dva razloga: radnici nisu zaintereso­vani za rad jer su plate male i postoji realna potreba za tim.

Lekari koji izdaju ta bolovanja vrlo odgovorno rade svoj posao. Nemaju pravo niti žele da pošalju na posao nekog ko nije u stanju da radi. Mislim da je ta priča bila igra poslodavac­a

i da napad nije bio usmeren na radnike, već na državu da preuzme isplatu bolovanja radnicima. Sada u prvih mesec-dva to ide na teret firme, a tek posle ide na trošak Fonda. Poenta je bila da se sav trošak prebaci na Fond kaže Orbović.

Radnici u Srbiji ove godine Praznik rada obeležavaj­u pod sloganom „Da plate ustanu, a mladi ostanu“. Boljim standardom, većim zaradama i većim međusobnim poštovanje­m moguće je zadržati dobar deo mladih u koje su društvo i porodica uložili svoje resurse. Mora se stvoriti ambijent da ostanu i rade u zemlji, a ako se u tome uspe, onda bismo mogli i da slavimo, saglasili su se naši sagovornic­i.

 ??  ?? U Srbiji ima više
od 330.000 poslodavac­a koji isplaćuju minimalne zarade, čime se
krši zakon
U Srbiji ima više od 330.000 poslodavac­a koji isplaćuju minimalne zarade, čime se krši zakon
 ??  ??
 ??  ?? Srđan Drobnjakov­ić
Srđan Drobnjakov­ić
 ??  ??
 ??  ?? Ljubisav Orbović
Ljubisav Orbović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia