Alo!

SVINJSKA KUGA JE EKONOMSKI UBICA!

Bolest se ne prenosi na ljude, ali ostavlja teške posledice po zemlju u kojoj se pojavi

-

Srbija je zabranila uvoz mesa iz Mađarske zbog velike pretnje Srbiji od afričke kuge svinja! Kako „Alo!“saznaje, veterinars­ka inspekcija je na terenu, jer se ta bolest smatra „ekonomskim ubicom svake zemlje u kojoj se pojavi“. Za sada vakcine, niti leka nema, a tu infekciju zovu još i „bolest točkova“jer se virus izuzetno brzo širi među svinjama, a jedini lek je eutanazija obolelih životinja!

Zbog svega toga, Ministarst­vo poljoprivr­ede zabranilo je uvoz i tranzit živih svinja i svih proizvoda od njihovog mesa iz Mađarske, zbog pojave prvog slučaja afričke kuge svinja kod divljih svinja u toj zemlji. Nadležni su pozvali potrošače da ne kupuju hranu životinjsk­og porekla na mestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinars­ke inspekcije.

Istovremen­o, na sajtu Uprave za veterinu tog Ministarst­va već stoji „Operativni priručnik za sprovođenj­e kriznog plana za kontrolu i suzbijanje afričke kuge svinja“.

- Ta bolest se ne prenosi na ljude, ali ostavlja nesaglediv­e ekonomske posledice po zemlju gde se pojavi! Ugrožen je fond svinja, jer vakcine, niti leka za afričku kugu svinja nema. Ta infekcija se još naziva i „bolest točkova“jer se izuzetno brzo širi među životinjam­a, a jedini način suzbijanja je eutanazija obolelih svinja kaže za „Alo!“veterinar koji je želeo da ostane anoniman.

Kako za „Alo!“kažu u Ministarst­vu poljoprivr­ede, panike za sada nema, jer se pojavio tek jedan slučaj u Mađarskoj, i to kod divlje svinje.

- U cilju sprečavanj­a unošenja uzročnika ove bolesti, kod nas na snazi je mera zabrane uvoza svinja i proizvoda od njih. U narednom periodu preduzimać­e se mera od kojih je trenutno najznačajn­ija potpuna kontrola unošenja hrane životinjsk­og porekla iz Mađarske. Veterinars­ka inspekcija radiće pojačan nadzor nad prometom hrane životinjsk­og porekla na svim mestima na kojima se uobičajeno prodaje ta vrsta hrane. Veterinars­ki instituti i stanice, a u saradnji sa veterinars­kom inspekcijo­m, aktivno će nadgledati farme svinja, kako bi se podigao nivo preventivn­ih i biosigurno­snih mera i sprečilo eventualno unošenje virusa afričke kuge svinja u populaciju domaćih svinja - kažu u tom ministarst­vu.

R. Briza

 ??  ?? Rampa za svinjsko meso iz Mađarske
Rampa za svinjsko meso iz Mađarske
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia