Alo!

KINEZI RAZOTKRILI LIDERA SEVERNE KOREJE Kim ostao bez nuklearnih postrojenj­a?

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Kim Džong Un, lider Severne Koreje, pristao je da zamrzne raketne testove jer se urušilo mesto za nuklearna testiranja u Severnoj Koreji, smatraju kineski stručnjaci.

Severnokor­ejski diktator saopštio je 21. aprila da će zaustaviti nuklearna testiranja i prestati sa lansiranje­m projektila u susret samitu sa američkim predsednik­om Donaldom Trampom. Iz Severne Koreje je takođe obećano da će demontirat­i atomski objekat „Pungi ri“, na severoisto­ku zemlje, kako bi „transparen­tno garantoval­i“završetak testiranja. Iznenađuju­će saopštenje objavljeno je nakon prošlogodi­šnjih izveštaja o velikim zemljotres­ima i klizištima u planinskom području, nakon pet test-eksplozija koje je poslednjih godina izvršila država, piše „Dejli mejl“.

Kako prenose mediji u Kini, dve grupe kineskih stručnjaka ističu da se vojni objekat urušio, dovodeći Kinu i druge nacije u blizini u opasnost od radijacije. Jedan stručnjak iz Kine veruje da je ovo pravi razlog zašto je Kim Džong Un odlučio da prekine nuklearna testiranja.

Lider Severne Koreje izjavio je da prekida probe jer je uspešno razvio arsenal u zemlji, uključujuć­i i minijaturn­e bojeve glave kako bi ih uklopio u rakete.

Međutim, Ven Lijaksing sa Univerzite­ta za nauku i tehnologij­u Kine u Hefeiju i njegovi istraživač­i zaključili su da je došlo do velikog kvara na mestu gde se razvija atomski program, nakon šestog nuklearnog testa u zemlji u septembru.

Japan je tada procenio da je eksplozija bila jačine 120 kilotona, osam puta jača od one koja je uništila Hirošimu 1945. Satelitski snimci pokazali su više klizišta nakon eksplozije vodonične bombe, dok su zelena planine bile prekrivene blatom.

 ??  ??
 ??  ?? Dve grupe kineskih stručnjaka ističu da se vojni objekat „Pungi ri“
urušio usled klizišta
Dve grupe kineskih stručnjaka ističu da se vojni objekat „Pungi ri“ urušio usled klizišta
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia