Alo!

„Orlovi“sleću na SVEMIRSKI BROD

Stadion „Kosmos arena“konačno dobio upotrebnu dozvolu, a juče je tamo odigrana i prva utakmica

- Piše: D. BOŠKOV dejan.boskov@alo.rs

Dileme više nema, ako je u bilom kojem trenutku uopšte i bilo - prvu utakmicu na Mondijalu u Rusiji, protiv Kostarike, reprezenta­cija Srbije igraće u Samari!

Ministarst­vo sporta Rusije juče je i zvanično potvrdilo da je stadion „Kosmos arena“dobio upotrebnu dozvolu posle velikih radova koji su kasnili, zbog čega je pretila opasnost da ovom gradu bude oduzeto domaćinstv­o najveće fudbalske smotre na svetu. Ovaj stadion je počeo da se gradi 2014. godine, izgradnja je koštala čak 320 miliona dolara, a mečevima će moći da prisustvuj­e 44.918 gledalaca. Ovaj stadion je jedan od onih koji su izgrađeni specijalno zbog Svetskog prvenstva. Tema dizajna je svemir, kao deo tradicije čitavog regiona zbog razvijene kosmonauti­čke industrije.

- Ovo je najveći stadion koji smo izgradili za Svetsko prvenstvo. Prostire se na 156.000 kvadratnih metara i visok je 60

metara. Stadion izgleda kao svemirski brod i nalazi se na najvišoj tački grada - objasnio je Pavel Kolopkov, ruski ministar sporta.

Stanje terena je testirano juče, kada su meč 34. kola šampionata odigrali ruski drugoligaš­i Krila Sovjetov i Fakel. Po završetku Mondijala, upravo će Krila Sovjetov, klub osnovan 1942. godine, dobiti stadion na korišćenje. Problemi sa izgradnjom ovog objekta bili su finansijsk­e prirode. Stadion je gradila firma iz Kazanja PSO, koja se bavila radovima i na objektima za SP u Kazanju i Saransku. Zbog toga što je stadion u Samari najveći, logično, bilo je potrebno i najviše sredstava. Tokom maja 2015. godine povećan je budžet za izgradnju, ali tri uzastopna meseca procene završetka radova bile su na 40 odsto. Proleće 2016. donelo je nove probleme. Čak je bilo i priče da će izvođač radova biti zamenjen da bi rok bio ispoštovan. Bilo je problema i sa podizvođač­ima, koji su navodno neosnovano prisvojili više od dva miliona evra.

Ipak, sve se dobro završilo. Srbija neće morati da menja mesto odigravanj­a utakmice sa Kostarikom.

 ??  ?? 10.000 ulaznica prodato je za meč Krila Sovjetov Fakel Konačno znaju gde igraju: Fudbalska reprezenta­cija Srbije
10.000 ulaznica prodato je za meč Krila Sovjetov Fakel Konačno znaju gde igraju: Fudbalska reprezenta­cija Srbije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia