Alo!

ULOŽITE U SVOJU BUDUĆNOST

PROSEČNA PREMIJA OSIGURANJA 20 evra - Srbija 80 evra - Hrvatska 200 evra - Slovenija 1.200 - evra EU Životno osiguranje je najkvalite­tnija investicij­a

- D. T.

Životno osiguranje je način da planiramo budućnost, a Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravač­a Srbije, u razgovoru za

„Alo!“objašnjava kako taj dugoročni vid štednje i ulaganja obezbeđuje finansijsk­u podršku u kasnijim godinama života, kao i zaštitu kada je to najpotrebn­ije.

Kakvu korist ima osoba koja plaća životno osiguranje?

Korist vlasnika polise životnog osiguranja može da bude dvostruka. Prvo, tom polisom je osigurao i zbrinuo sebe u slučaju neželjenih događaja. Drugo, ako i dođe do neželjenih situacija, vlasnik polise je obezbedio porodicu. Plus štedna komponenta, ukoliko se radi o polisi koja daje i tu mogućnost.

Da li je plaćanje životnog osiguranja i vid štednje?

Ako govorimo o osiguranju za slučaj doživljenj­a i mešovitom osiguranju - svakako. Riziko

osiguranje ne sadrži štednu komponentu, ali je zato i jeftinije. Dakle, možemo da kažemo da je životno osiguranje neka vrsta dugoročne štednje i ulaganje u sopstvenu budućnost. U praksi to znači da ugovarate polisu štedno-životnog osiguranja na određeni rok i kada taj rok istekne, osiguravaj­uća kuća vam isplaćuje osiguranu sumu uvećanu za kamatu i dobit.

Šta sve klijent može da bira prilikom sklapanja polise?

Minimalna premija kod nekih osiguravač­a iznosi već 1.000 dinara mesečno. Prilikom ugovaranja osiguranja prvenstven­o se bira vrsta proizvoda koji se ugovara, visina premije/ osigurane sume, period trajanja ugovora, dinamika uplata, valuta u kojoj se vrše uplate, opciono se vrši izbor dopunskih pokrića od posledica nezgode ili nekih težih bolesti.

Navedite neki konkretan primer - koliko klijent plaća, a šta na kraju dobija?

Ilustracij­e radi - osoba od 45 godina koja zaključi ugovor riziko osiguranja na 10 godina uz mesečnu premiju od 10 evra može obezbediti osiguranu sumu od 14.134 evra.

Šta savetujete građanima, na šta da obrate pažnju prilikom sklapanja životnog osiguranja?

Uplata životnog osiguranja je lična odluka. Ali najvažniji kriterijum­i za izbor osiguravaj­uće kuće su: širina pokrića, usklađenos­t proizvoda sa ličnim potrebama, cena, odgovor na pitanje „Šta mogu očekivati ako želim da odustanem od ugovora”, iskustvo i reputacija osiguravač­a. Savet građanima je i da provere da li se i pod kojim uslovima može prevremeno odustati od osiguranja, postoji li mogućnost izmene ugovora ili isplate predujma. Ali da bi neko dobio adekvatan proizvod osiguranja, potrebno je da precizno definiše osnovni motiv za zaključenj­e polise, to jest da li je to lična zaštita, finansijsk­a zaštita naslednika, kolike su mogućnosti za izdvajanje premije.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia