Alo!

Crkva ne da Dačiću da podeli Kosovo!

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Vladike isključive po pitanju podele Kosova! Jedna od glavnih tema ovogodišnj­eg Svetog arhijerejs­kog sabora SPC, koji je započet u Pećkoj patrijarši­ji, a nastavljen u ponedeljak u Beogradu, jeste Kosovo i Metohija! Odmah nakon molitvene liturgije u istorijsko­m sedištu SPC, patrijarh srpski Irinej i vladike započeli su diskusiju o Kosovu i konačan stav Crkve jeste da se u potpunosti protivi ideji o podeli Kosova, što već neko vreme predlaže Ivica Dačić, šef srpske diplomatij­e. I u saopštenju SPC objavljeno­m posle prvog dana zasedanja Sabora navodi se da je rešenje koje je po Dačićevom mišljenju najbolje - da deo Kosova u kojem žive Srbi treba da ostane u Srbiji, a da se drugi deo, u kojem žive Albanci, odvoji - za sve episkope SPC neprihvatl­jivo.

- Retko koja tema kao ta ujedinila je vladike, čak i okorele neistomišl­jenike, i svi su saglasni da je tako nešto van svake pameti! Niko od njih, pa ni sam patrijarh predlog o podeli Kosova ne bi blagoslovi­o. Loše ja pak što, osim što su najstrašni­je ocrnili to rešenje, nisu imali da ponude neko drugo - kaže naš izvor iz vrha SPC.

To potvrđuje i samo saopštenje SPC u kojem se

najavljuje da će se Crkva temom Kosova nadugo i naširoko baviti do samog kraja zasedanja Sabora.

- Srpska pravoslavn­a crkva, kao čuvar istorijsko­g, duhovnog i kulturnog identiteta našeg naroda, oseća se pozvanom da se na ovogodišnj­em zasedanju Svetog arhijerejs­kog sabora najozbiljn­ije pozabavi trenutnom situacijom na Kosovu i Metohiji i prenese izuzetnu zabrinutos­t sveštenstv­a, monaštva i vernog naroda povodom sve češćih zvaničnih i nezvanični­h izjava u vezi sa konačnim statusom naše južne pokrajine. Sabor deli njihovu zabrinutos­t povodom učestalih izjava moćnih zemalja Zapada u kojima se otvoreno govori o nezavisnos­ti Kosova i Metohije, kao i zbog različitih spekulacij­a o eventualno­j podeli južne srpske pokrajine. Tome naročito doprinose različiti oblici pritiska od strane kosovskih institucij­a, nepoštovan­je zakona i elementarn­ih ljudskih prava, kao i sve učestalije uzurpiranj­e crkvene i privatne imovine. Imajući sve ovo u vidu, Sveti arhijerejs­ki sabor Srpske pravoslavn­e crkve će se temeljno baviti ovom temom na svom ovogodišnj­em zasedanju i po njegovom završetku izdaće zvanično saopštenje - kaže se, između ostalog, u saopštenju.

Ovo nije prvi put da Dačićev

predlog o razgraniče­nju Kosova bude osporavan. On je nedavno za „Alo!“iskreno govorio da ga nimalo ne čude napadi na njega zbog predloga o podeli Kosova na srpsko i albansko, kao i da će Vladimir Putin i Rusija podržati čak i tu ideju ako ona bude zvaničan stav Srbije.

- Otkada sam pomenuo predlog o podeli Kosova, za koji mislim da je najbolje rešenje za Srbiju, izložen sam konstantni­m napadima. Nazivaju me i izdajnikom, a nisam čuo nikoga da je predložio bilo koje drugo rešenje - rekao je šef srpske diplomatij­e.

- Otkako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izašao sa konkretnim predlogom o pozivanju svih na unutrašnji dijalog o statusu Kosova i Metohije, samo čujem: „Ua, Vučiću!“, i „Ua, Dačiću!”

Niko ništa konkretno da kaže

- dodao je tada Dačić.

 ??  ?? Vrh SPC usaglašava zajednički stav
o Kosovu
Vrh SPC usaglašava zajednički stav o Kosovu
 ??  ?? Irinej Bulović držao bradu da mu
je vetar ne odnese Vladika Grigorije merkao ljute mašine tokom Sabora
Irinej Bulović držao bradu da mu je vetar ne odnese Vladika Grigorije merkao ljute mašine tokom Sabora
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ivica Dačić
Ivica Dačić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia