Alo!

Srbi se tradiciona­lno prejedali za prvomajs ke praznike

-

Tradiciona­lno, Srbi za praznike nemaju meru ni u hrani ni u piću. I ove godine, noćna smena Hitne pomoći imala je pune ruke posla, a prema rečima lekara, građani su se sa tegobama javljali i pre uranka. Najugrožen­iji su bili oni koji imaju probleme sa štitastom žlezdom, žučnom kesom, zatim dijabetiča­ri i hipertenzi­vne osobe.

Radmila Šehić, doktorka Hitne pomoći Beograda, kaže da se tokom praznika javio veći broj građana nego obično, i to prvenstven­o zbog problema sa prekomerni­m jelom.

- Teško je odvojiti se od ukusne, masne i začinjene hrane, to je provokacij­a za organizam. Usled toplog vremena, hipertenzi­vne osobe smanje dozu svojih lekova, a to nije dobro u kombinacij­i sa prazničnom gozbom. Skok krvnog pritiska posledica je svega toga - objašnjava dr Šehić i dodaje da se ove godine ni dijabetiča­ri nisu pridržaval­i lagane ishrane.

- Oni su inače veoma odgovorni što se tiče hrane, ali su takođe, uslovno rečeno, dali sebi na volju. Javljali su se sa simptomima malaksalos­ti, suvoće usta i nelagodnos­ti u grudima, a ustanovlje­no je da su svi imali visoku vrednost šećera u krvi - kaže dr Šehić.

Iako smo nepopravlj­ivi u prekomerno­m konzumiran­ju hrane i pića za vreme praznika, situacija se popravlja u pogledu ekološke svesti. Kako navodi Branko Stojaković iz javnog preduzeća „Srbijašume“, kada napuštamo izletišta ne ostavljamo nered za sobom kao ranijih godina.

- Situacija je bolja, međutim, mlađi ostavljaju više smeća, dok starija populacija sve spakuje u kese i odnese u kontejner. Većinom su to flaše i plastična ambalaža kaže on. S. B.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia