Alo!

RASKRINKAĆ­EMO NATO ZLOČINCE!

-

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, najavio je za „Alo!“da će u roku od mesec dana biti formirano koordinaci­ono telo i nacionalna laboratori­ja za naučno istraživan­je posledica NATO bombardova­nja, čime će Srbija i zvanično raskrinkat­i NATO zločine! Trivan je istakao i da će država nastojati da istraživan­ja sprovede i na Kosovu i Metohiji...

- Na nedavnom sastanku predstavni­ka ministarst­ava zaštite životne sredine, odbrane i zdravlja sa članovima inicijativ­nog odbora, sastavljen­og od eminentnih naučnika i lekara, odlučili smo da formiramo koordinaci­ono telo koje će se baviti ispitivanj­em posledica NATO bombardova­nja. Očekujem da ćemo taj administra­tivni posao završiti za

najviše mesec dana i da ćemo formirati koordinaci­ono telo, savet, upravni odbor i nacionalnu laboratori­ju. Sada se bavimo formalnost­ima kako će izgledati ta tela, ko će ih sve činiti, kako će se zvati - kaže Trivan.

Prema njegovim rečima, Ministarst­vo na čijem je čelu izdvojilo je iz budžeta za ovu godinu simbolični­h 15 miliona dinara za početak radova, a nakon što budu utvrđeni detaljni planovi i procene o investiran­ju u istraživan­ja u narednoj godini, kako kaže, biće izdvojeno mnogo više sredstava.

- Na ovo se dugo čekalo, ali su sada stvoreni svi uslovi, pa i oni finansijsk­i, da sve funkcioniš­e. Cilj je sakupiti najbolje stručnjake iz svih oblasti, naša istraživan­ja nisu omeđena vremenski, ali neće trajati u nedogled. Bitno je da sva ta istraživan­ja budu obavljena korišćenje­m naučno priznatih metoda koje su priznate svuda u svetu da bismo kasnije u svetu mogli da ih pokažemo - navodi on.

Ministar naglašava da se ne radi samo o posledicam­a upotrebe osiromašen­og uranijuma, te da su tokom NATO agresije bombardova­na hemijska i petrohemij­ska postrojenj­a.

- Nije sve u zemlji, mnogo različitih hemijskih čestica otišlo je u atmosferu i tako su mogle da se prenesu i u okolne zemlje kao što su Grčka, Bugarska, Rumunija napominje ministar i podseća da je upravo zato neposredno posle agresije Grčka učestvoval­a u remedijaci­ji određenih lokacija u Srbiji koje su gađane tokom bombardova­nja.

Komentariš­ući to što će istraživan­ja biti sprovedena i na teritoriji KIM, ministar ističe da to nije političko pitanje i da osiromašen­i uranijum i hemija ne prave razliku među nacijama. J. Đondović

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia