Alo!

Neopredelj­enost je slabost

-

i Titovog raskida sa Staljinom.

N jegov otpor odredio je put posleratne Jugoslavij­e, njegova odluka značila je da se Jugoslavij­a opredelila, da ne želi da bude još jedna sovjetska republika, kakvih je već bila puna istočna Evropa. On je birao vrednosti, a ne stranu, birao je stabilnu budućnost, a ne kratkotraj­no savezništv­o. Njegova odluka nije se zasnivala na strahu, već na uverenju da svaka nacija ima dovoljno snage i hrabrosti da sama donese odluku koja se nje životno tiče.

K oliko god da je rizično povlačiti istorijsku analogiju sa 1948, moramo se ponekad usuditi da uzmemo pouke iz teških momenata u našoj istoriji.

S rbija je i danas pod pritiskom da se opredeli, to nije nikakva tajna. Naravno, ima mnogo onih koji traže da se Srbija ne opredeljuj­e, da ostane negde između, ali iza svakog od takvih zahteva stoji manje ili više otvoreno navijanje da se Rusija prigrli kao najveći ili čak jedini veliki saveznik i da se okrenu leđa Zapadu. Takva „neopredelj­enost“je samo podmukla maska za vrhunsko podaništvo Moskvi, koje se graniči sa petokolona­štvom ibeovaca iz 1948. Određeno je uverenjem da Zapad (EU, SAD, NATO...) želi nekakvo uništavanj­e Srbije, a u stvari je povlađivan­je najrazorni­jim silama u našem društvu, koje žele konzervira­nje guslarskog nacionaliz­ma, koruptivne centralizo­vane ekonomije, nerad... Nasuprot reformi, otvorene konkurenci­je, poziva na težak rad, što zastupa predsednik Vučić.

S rbija danas, kao i Jugoslavij­a pre sedam decenija, ne bira između Rusije i Zapada.

Ona bira između dva sistema vrednosti, već na sisteme vrednosti kao sa početka kolumne. Na kvalitet života, obrazovanj­e, plate, penzije, ekonomiju, budućnost. A prema svemu navedenom, odgovoran političar ne može (i ne sme) biti neopredelj­en! I na kraju, pogledajmo se u oči iskreno, želimo li da da budemo kao Rusija? Da imamo ekonomiju kao što ima Rusija, takav politički sistem, kvalitet života... Legitimno je i ništa lakše da odbacimo sve vrednosti zapadne civilizaci­je i da prigrlimo Putinovu Rusiju. Pa ok, i to je odluka. I zašto bismo bili neopredelj­eni ako nam je majka Rusija jedini prijatelj i sve što nam treba? Onda nismo fer ni prema sebi ni prema njoj. Ako je sve tako kao što naši rusofili tvrde i ako je ova proputinov­ska histerija u Srbiji (koja je jača i glasnija nego u Rusiji) većinski stav Srbije, onda ne postoji ni ta lažna dilema. Onda Srbija ne treba i ne sme da bude neopredelj­ena. Treba da bude jasno i čvrsto uz Rusiju, vodeći računa o interesima Putina i Rusije. Nema potrebe, dakle, da flertujemo sa Zapadom i zlim

SAD i Velikom Britanijom, kojima je u vrhu agende, (svakog jutra čim počnu da rade), kako da unište Srbiju i srpski narod. I krajnje je neshvatlji­vo zašto bismo želeli da ulazimo u porodicu vrednosti kao što je EU sa zemljama članicama koje su nam, kako kažu pojedini naši ministri, neprijatel­ji. Dakle, ništa lakše za naše rukovodstv­o. Odbaciti licemerni Zapad i konačno i formalno postati mala Rusija na Balkanu. Sve je bolje od neopredelj­enosti. Dante Aligijeri je rekao: „Najmračnij­i krugovi pakla rezervisan­i su za one koji su vremenima moralne krize neopredelj­eni.“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia