Alo!

Za ustaše ne sme biti mesta u Evropi!

„Nećemo dozvoliti fašistički marš u Blajburgu. Svako ko bude kršio zakon trebalo bi da bude uhapšen“

-

Hrvatska vlada će 12. maja organizova­ti

marš u Blajburgu

Nažalost, i ove godine Blajburg će makar na jedan dan postati poslednje uporište fašizma u Evropi! Naime, država Hrvatska će u pomenutom austrijsko­m gradiću 12. maja organizova­ti marš u čast pobijenih ustaša na kraju Drugog svetskog rata.

Očekuje se dolazak nekoliko desetina hiljada Hrvata koji će odati počast Pavelićevi­m jurišnicim­a, naoružani ustaškim simbolima, natpisima „Za dom spremni“... Međutim, za razliku od ranije, ove godine su primetna upozorenja austrijski­h zvaničnika da „isticanje ustaških simbola neće biti dozvoljeno“, a Peter Kajzer, predsednik austrijske pokrajine Koruška, za „Alo!“objašnjava zašto komemoraci­ja nije zabranjena.

- Država nema prigovor na dostojanst­vene komemoraci­je i odavanje počasti mrtvima, ali ono što nikako ne prihvatamo i odbacujemo u najjačem smislu jeste zloupotreb­a crkvenog događaja na privatnom posedu osoba koja šire fašističku ideologiju i neonacizam, putem uniforma, obeležja, govora... Pogotovo ove godine, kada obeležavam­o 80 godina od Anšlusa (Austrija je 1938. pripojena Trećem rajhu), takvi fašistički marševi su neprihvatl­jivi.

Imate li vi pravo kao guverner Koruške da zabranite skup u Blajburgu?

- Ne, ne mogu to da uradim s obzirom na to da je reč o crkvenoj ceremoniji na privatnom posedu.

Kako austrijske vlasti mogu sprečiti one koji 12. maja dođu u Blajburg da nose ustaške i nacističke simbole? - U više navrata govorio sam o proširenju Zakona o zabrani simbola i obeležja, te kako bih hapsio one koji krše taj zakon i zabranio fašističke simbole poput onih koji su koristili tokom ustaškog režima. Odgovornos­t leži na saveznom nivou, kod Ministarst­va pravde i Ministarst­va unutrašnji­h poslova. Mora se osigurati da svako kršenje zakona bude brzo i efikasno sankcionis­ano. Pored toga, stanovništ­vo Koruške očekuje od kancelara Kurca i ministra spoljnih poslova Karin Knesel da jasno pokažu hrvatskoj vladi da nećemo tolerisati fašističke marševe na austrijsko­m tlu.

Okupljanja u Blajburgu traju gotovo 30 godina, ali se čini da se austrijska javnost tek nedavno pobunila. Zašto se toliko dugo čekalo na takvu reakciju?

- Vlasti iz Blajburgu pažljivo iz godine u godinu prate ta okupljana. Primera radi, prekršaji su prijavljiv­ani i prošle godine, tako da će ovih dana hrvatski državljani­n odgovarati pred sudom za uzvikivanj­e Hitlerovih slogana tokom prošlogodi­šnjeg okupljanja. Što se mene tiče, i u prošlosti sam uvek pozivao na odgovaraju­ću akciju.  Hrvatska i Austrija su članice Evropske unije, ali u Hrvatskoj se, recimo, tolerišu poklič „Za dom spremni“kao i ustaški simboli. Kako gledate na to?

- U ujedinjeno­j, mirnoj Evropi, treba primeniti opštu, jedinstven­u zabranu fašistički­h uniformi i reaktiviza­cije fašistički­h simbola.

V. Nestorović

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia