Alo!

Penzioneri ne znaju šta će sa sobom

-

Penzioneri u Evropskoj uniji imaju redovne i relativno dobre penzije, aktivni su i sve više koriste internet, ali ne putuju kao što se misli i svaki treći je usamljen, a svaki šesti živi na ivici bede.

Nedavno je objavljen podatak da svaki peti potrošen evro dolazi iz novčanika penzionera, ali to ne govori o njihovom bogatstvu, nego o činjenici da 20 odsto stanovništ­va Evropske unije čine - seniori. Penzionera je u Evropi sve više, a pošto se životni i radni vek neverovatn­o povećao, menjaju se i navike ljudi. Naime, penzioneri su najbrže rastuća populacija na planeti i procenjuje se da će 2050. godine na svetu biti dve milijarde seniora.

Najnoviji podaci „Eurostata“najslikovi­tije pokazuju da današnji penzioneri, osim fizički, nimalo ne liče na svoje roditelje. Za početak, sve veći broj penzionera surfuje internetom, pa je na mreži najmanje jednom nedeljno 45 odsto njih, zbog čega ih sve češće zovu „srebrni surferi“.

Situacija nije loša ni u Srbiji. Prema podacima Republičko­g zavoda za statistiku iz 2016, 92 odsto ljudi u Srbiji ima mobilni telefon, a 85 odsto koristi računar. Istina, 65 odsto njih ima pristup internetu i koristi ga za čitanje novina, kupovinu i društvene mreže, a podaci se bukvalno svake nedelje menjaju nabolje.

Da ni evropski penzioneri nisu ono što su nekada bili, najbolje govori podatak da su primorani da rade duže (i oni koji to ne žele) i da je uvreženo mišljenje da mnogo putuju - pogrešno. Naime, 4,8 miliona EU starijih od 65 godina i dalje radi. Istraživan­je je pokazalo i da su mobilniji i da su spremniji da se sele, ali i da u poznim godinama nauče nove veštine. U proseku, poslednjih godina je broj zaposlenih penzionera skočio sa 14 na 20 odsto.

Evropski penzioneri se od srpskih najviše razlikuju po tome što kada napuste posao ne prestaju svi da budu aktivni, naime, penzioneri u EU veoma često se odlučuju da volontiraj­u i pomažu drugima.

Srpski penzioneri su obično čuvali unuke, ali s obzirom na manji natalitet i rađanje dece u sve kasnijem dobu, naši seniori ne znaju šta će sa sobom.

 ??  ?? Srpski penzioneri uglavnom dokoličare
Srpski penzioneri uglavnom dokoličare
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia