Alo!

Vlada Đukanović: Ovo je baš gromopucat­eljan vokativ

-

Stihovi pesme Svetlane Cece Ražnatović izazvali su pravu buru, pa se u javnosti već danima polemiše da li je tekstovima popularne muzike mesto u vežbankama petaka.

Radna sveska za srpski jezik i književnos­t izdavačke kuće BIGZ, u kojoj je kao primer za vokativ naveden stih pesme Marine Tucaković: „Sećaš li se, lepi grome moj...“, odobrena je i koristi se u školama od 2014, a Vlada Đukanović, autor vežbanke, kaže da je njegova logika bila da se radna sveska „oživi“i da u njoj ne bude samo poezija.

- Sa jedne strane je poezija, a sa druge popularna muzika. Niko ne meša Boru Čorbu i Aleksu Šantića... A sve sa ciljem - približimo se deci. Setimo se onog malog broja dece koja slušaju taj popfolk... I ta deca idu u školu. A ovo je baš gromopucat­eljan vokativ - lepi grome moj. Dakle, ideja je bila da tu bude i nešto za one koji slušaju i tu vrstu muzike, da kada prolaze visokoumne primere naiđu i na to jedno zrnce i kažu: „Pa ja ovo znam.“Sa druge strane, deca koja ne slušaju Cecu nemaju pojma da to ona peva, samo će podvući vokativ i nastaviti dalje.

Nigde

u radnoj svesci ne piše ko to peva - objasnio je Đukanović.

Autor vežbanke napominje da se treba baviti mnogo važnijim stvarima, a da će slučaj „spornog” stiha folk zvezde uskoro biti zaboravlje­n. - Četiri godine to stoji tu i onda u 24 sata ceo region zna za vas... Da li je moguće da sam ja „zapalio region”? Sa tih deset reči? Ako ministra brine taj stih, možda bi trebalo da traži da se izbaci imperfekat jer ga nisu koristili ni čukundedov­i učenika. Ili da se bavi time ko je iz programa izbacio radni glagolski pridev, a ostavio imperfekat, koji ne možete da napravite bez radnog glagolskog prideva, pa posle sve vratio. Nisam video da je iko progovorio o metodološk­im ili stručnima manama gramatike - rekao je Đukanović i dodao da će iz radne sveske verovatno biti izbačena sva četiri primera sa stihovima popularne muzike.

J. M.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia