Alo!

PRVI METAK

-

GAVRILO Gavrilo Princip

je svojom akcijom napravio uvod u rušenje četiri imperije:

osmanske, austrougar­ske, nemačke i ruske

Samo trojica Srba su odlikovana Ordenom za hrabrost ruskog cara Nikolaja Drugog. Jedan od njih je Stepan Vuković iz sela Komirića kraj Osečine.

Tog davnog 24. jula 1914. Stepan je bio je kaplar Petog pešadijsko­g puka „Kralja Milana“slavne Drinske divizije, Treće armije Srpske vojske, kojom je komandovao Lužički Srbin general Pavle Jurišić Šturm. U trenutku kada je Narodna skupština Kraljevine Srbije raspravlja­la o odgovoru na ultimatum austrougar­ske imperije, Stepan je dobio zadatak od svog komandanta, majora Vojislava Arsenijevi­ća, da sa patrolom izvidi aktivnosti neprijatel­ja. U okolini Bratunca, sa druge strane reke Drine i granice Kraljevine Srbije, postojala je velika kasarna austrougar­ske vojske. Popeo se na drvo kako bi bolje osmotrio situaciju. Spremne da uskoro napadnu Srbiju, švapske jedinice postrojene u paradnom poretku slušale su vatreni govor svog komandanta.

Tada se odlučio za neverovata­n poduhvat. Nanišanio je puškom u austrougar­skog komandanta, na trenutak zadržao dah - i opalio. Nesrećni oficir pao je sa konja, pogođen tačno u čelo! Pogođen je sa neverovatn­e razdaljine, od najmanje 1.800 metara! Bio je to prvi hitac u neprijatel­ja, četiri dana pre zvaničnog početka Velikog rata. Ispostavil­o se da je bio i proročki, jer je srpska vojska neverovatn­im podvizima nekoliko puta za vreme rata porazila daleko nadmoćniju armiju Austrougar­ske, odbranivši svoj narod od ropstva i uništenja.

Ovo nije jedini poduhvat kaplara Vukovića. U nastavku rata zarobio je kompletnu neprijatel­jsku stražu, pa je zbog ukupnog zalaganja odlikovan najvišim ratnim odlikovanj­em Kraljevine Srbije, Ordenom Karađorđev­e zvezde sa mačevima. Vuković se nakon rata vratio u rodni Komirić, gde se bavio zemljoradn­jom. Iza ovog ordenjem okićenog ratnika ostao je i najveći poduhvat koji je mogao pružiti svojoj izmučenoj otadžbini - brojna porodica, sa šestoro dece.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kaplar
Stepan Vuković sam udario na četu Švaba
Kaplar Stepan Vuković sam udario na četu Švaba
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia