Alo!

Putin i Erdogan veliki saveznici Srbije!

Vučića je na aerodromu, uz vojne počasti, dočekao Erdogan

- Pišu: D. RAMADANI V. PAPOVIĆ redakcija@alo.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u naredna tri dana će se sastati sa dvojicom od najmoćniji­h svetskih lidera, Vladimirom Putinom i Redžepom Tajipom Erdoganom. Pitanje Kosova i Metohije, stabilnost na Balkanu, ali i ekonomija i investicij­e biće glavne teme sastanaka, a prema oceni ana- litičara, ti susreti će biti sjajna prilika da se reše goruća pitanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je juče u Istanbul, gde je započeo dvodnevnu posetu Turskoj. Njega je na aerodromu, uz vojne počasti, dočekao predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, na čiji poziv boravi u toj zemlji. U delegaciji Srbije, koju predvodi šef države, jesu ministri Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Aleksandar Antić, Rasim Ljajić i Branislav Nedimović, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Predsednik Vučić i Erdogan prisustvov­aće u Istanbulu Poslovnom forumu u organizaci­ji Odbora za ekonomske odnose Turske.

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je za „Alo!” da sastanci Aleksandra Vučića sa Erdoganom i Putinom govore o sjajnom geopolitič­kom položaju Srbije, koja ima mogućnost da sa raznim silama partnerski razgovora i razvija odnose.

- To je izvanredna prilika da uz pomoć te dve sile, koje sve više sarađuju, pokušamo da dođemo do kompromisn­og rešenja po pitanju Kosova, jer Turci imaju veliki uticaj i na Albance, ali i na muslimane u BIH, a Rusija je bliska sa Srbijom. Uz njihovu pomoć smo bliži dogovoru, jer dok je Zapad taj koji vodi ceo taj proces, ništa se neće postići, jer Zapad nema interes da se problem reši - kazao je Anđelković.

Politikolo­g Jelena Vukoičić za „Alo!“ističe da su oba događaja vrlo pozitivna i značajna za Srbiju.

- Turska je regionalna sila i Srbiji je u interesu da sa njom ima dobre odnose. Ona je priznala Kosovo, ali s obzirom na to da Turska ima uticaj i na Bošnjake i na Albance, svakako je bolje da zvanični Beograd ima konstrukti­vne odnose sa Ankarom, jer dobri odnosi na relaciji Beograd-ankara mogu da doprinesu smirivanju tenzije - rekla je ona i dodala da stvari idu u tom pravcu jer Erdogan izuzetno ceni Vučića.

- Poseta Rusiji je značajna zbog toga što pokazuje da je sve u redu na relaciji Beogradmos­kva i da su odnosi između Vučića i Putina dobri i konstrukti­vni. Rusija je nama veoma bitna zbog tradiciona­lno dobrih veza, zbog kosovskog pitanja, ona je velika sila koja otvoreno zastupa srpske inte-

rese - rekla je Vukoičićev­a.

Govoreći o poseti Turskoj, Vučić je rekao da turska strana često govori da su današnji odnosi Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana poput odnosa kralja Aleksandra i Kemala Ataturka, što govori o tome koliko je njima stalo do dobrih odnosa sa Srbijom. Kako je rekao, poseta Turskoj počinje u Istanbulu, a želja turskog predsednik­a je, kako je dodao, bila da ga lično dočeka na aerodromu, što je izuzetna stvar za našu zemlju.

Mi ne možemo da budemo godzila, ali ni kao Bambi - poručio je on, dodajući da je Srbija izabrala pravi put, put poštovanja prema drugima, ali i prema sebi.

On je naveo da Erdogan u Istanbulu počinje kampanju, a da će posle dočeka Vučića biti održan biznis forum uz učešće više od 300 turskih kompanija.

 ??  ?? Predsednik Srbije će sa Erdoganom diskutovat­i o gradnji autoputa Beograd Sarajevo
Predsednik Srbije će sa Erdoganom diskutovat­i o gradnji autoputa Beograd Sarajevo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia