Alo!

Šešelj stigao samo do Jarka!

-

Policija je juče kod Jarka zaustavila Vojislava Šešelja, lidera SRS-A, koji je u pratnji pristalica krenuo na zabranjeni miting u Hrtkovce. Šešelj je poručio da je provocirao vlast, ne Hrvate, i da nije bilo potrebe za angažovanj­em policije.

Simpatizer­i i članovi radikala okupili su se juče oko osam časova ujutru ispred Šešeljeve kuće u Batajnici, odakle su krenuli ka Hrtkovcima. Iako je lider radikala bio vidno raspoložen dok je čekao polazak, u Hrtkovce nije uspeo da uđe.

U Jarku je juče, osim Šešelja, zaustavlje­no više stotina pristalica SRS-A, a među njima su bili i poslanici radikala Vjerica Radeta, Nataša Jovanović, Miljan Damjanović, Aleksandra Belačić i Milorad Mirčić.

- Niko u Hrtkovcima, ni ljudi, ni imovina nisu bili ugroženi, a radikali su prosto hteli da održe „radikalski đurđevdans­ki uranak” - kazao je lider SRS-A na skupu u Jarku ispred policijske blokade.

Šešelj je rekao da su laži i insinuacij­e sve ono što se priča o skupu 1992, te da i spisak koji se pominje u vezi sa tim uopšte nije on pročitao, već jedna devojka. Tvrdi da se nije ni radilo o spisku onih koje treba proterati, već onih koji su napustili Hrtkovce i otišli da služe u „zengama”. - Nikada niko nije iz Hrtkovaca proteran, već je bilo onih koji su zamenili imovinu, sve to overili kod hrvatskih i srpskih vlasti, a sve je rađeno posredstvo­m Rimokatoli­čke crkve kazao je on i naveo da u Hrtkovcima ima 60 članova SRS-A koji plaćaju članarinu, a ima ih i više.

Šešelj je ponovio da je otkad se vratio iz Haga dva puta bio tamo u zatvorenom prostoru i da nije bilo nikakvih incidenata. Na pitanja novinara o odnosima sa Hrvatskom i kada će se oni normalizov­ati on je rekao da to nije moguće „sve dok traje okupacija Republike Srpske Krajine”.

- Kada je oslobodimo, onda možemo razgovarat­i - poručio je Šešelj, koga je u Jarku dočekala grupa pristalica SRS-A sa stranačkim zastavama i obeležjima i zastavom velike Srbije.

Šešelj je nakon obraćanja zamolio pristalice da ne kreću za njim i sam je krenuo na kordon policije.

- Bog vam pomogao, momci, zašto ste me zaustavili. Pa ne bih pravio nikakve probleme - rekao im je kroz smeh. I policajci su se nasmešili Šešelju i samo mu poručili: „Bog ti pomogao, uzdravlje!”

Lider SRS-A se nakon toga mirno okrenuo, seo u svoj automobil i otišao kući.

Nakon što je Šešelj napustio Jarak, došlo je do manjeg fizičkog obračuna radikala i pristalica LDP-A, u kojem je član Predsedniš­tva LDP-A Ðorđo Žujović zadobio više udaraca u glavu. Posle Šešeljevog odlaska šestorica momaka razvila su transparen­t „Šešelj je ratni zločinac“pored raskrsnice gde je održan miting, nakon čega su ih napali pripadnici SRS-A. Policija je intervenci­jom sprečila da dođe do većeg incidenta, a nakon toga ispratila LDP iz Jarka.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia