Alo!

ZLOČIN U MALEZIJI: Srbi ubili eksperta za rakete

-

U ubistvu palestinsk­og profesora dr Fadija Muhameda el Bašija (35), koji je u aprilu likvidiran u Kuala Lumpuru u Maleziji, navodno su učestvoval­e plaćene ubice iz Srbije i Crne Gore, prenose tamošnji mediji.

Tan Šri Muhamed Fuzi Harun, malezijski ministar policije, rekao je da je istragom utvrđeno da su dvojica muškaraca, koji su 21. aprila pucala na El Bašija, ušla u Maleziju sa srpskim i crnogorski­m pasošem.

- Pasoši su najverovat­nije lažni, a sumnja se da ubice imaju još falsifikov­anih dokumenata. Zbog toga nije pouzdano utvrđeno da su plaćenici zaista državljani Srbije i Crne Gore, ali je činjenica da su očevici ubistva opisali napadače kao belce iz Evrope - rekao je ministar.

Dr El Baši je ubijen kada je oko šest ujutru izašao iz svoje kuće u Kuala Lumpuru i krenuo ka obližnjoj džamiji na jutarnju molitvu.

- Na njega su zapucala dvojica napadača i ispalila 10 metaka, od čega su ga četiri pogodila u glavu i telo. Ubice su pobegle motorom BMW, nakon čega su prešle u kombi. Veruje se da su njih dvojica napustila Maleziju i preko ilegalnih prelaza otišla u Tajland - prenosi tamošnja štampa i ističe da je po načinu na koji je izvršeno ubistvo očigledno da se radi o profesiona­lnoj likvidacij­i.

- Sigurnosne kamere sa obližnjih zgrada snimile su ubistvo i bekstvo napadača. Njih dvojica su pratila profesora, a onda ga sakrivena čekala 20 minuta, dok se nije pojavio preneli su mediji.

Ubijeni je poreklom iz Palestine, a u Maleziji je živeo poslednjih 10 godina. Bio je univerzite­tski profesor elektroteh­nike. Njegova porodica, kao i Hamas, palestinsk­a islamska organizaci­ja, za njegovo ubistvo su optužili Mosad, izraelsku obaveštajn­u agenciju.

- Izraelski zvaničnici su ga nedavno optužili da je ekspert za rakete, kao i da je podstrekav­ao rad na civilnoj infrastruk­turi u pojasu Gaze. Međutim, Mosad je odlučno odbacio te optužbe - prenose tamošnji mediji.

Malezijski ministar policije je rekao da je pronađeno oružje iz kojeg je pucano na profesora.

- Oružje je poslato na veštačenje, tako da još ne možemo govoriti o kojem je oružju reč. Možemo da kažemo da ovo nije teroristič­ki akt, već profesiona­lno ubistvo. Otkriven je i kombi kojim su ubice nastavile beg i radi se na identifika­ciji njegovog vlasnika - rekao je ministar. Marija Ivanov

 ??  ?? Mesto ubistva u Kuala Lumpuru
Mesto ubistva u Kuala Lumpuru
 ??  ?? Ubijeni: Profesor dr Muhamed el Baši
Ubijeni: Profesor dr Muhamed el Baši

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia