Alo!

Karađorđu u čast

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Iz bogate istorijske riznice Beograda pojedini događaji i ličnosti posebno se izdvajaju. Među njima je svakako i vođa Prvog srpskog ustanka Đorđe Petrović Karađorđe, po kojem je jedna od prestoničk­ih opština dobila ime. U nastavku „Alo!“serijala predstavlj­amo vam opštinu Voždovac.

Pre nego što je postao Voždovac, taj deo grada je nazivan Kod Stefanović­a mehane, ističe turistički vodič Ljubiša Đorđev. Prema njegovim rečima, krajem 19. veka, tačnije oko 1870. godine, trgovac Nikola Stefanović je na prostoru današnje Autokomand­e izgradio kafanu. Oko nje i duž današnjeg Kragujevač­kog i Kumodraško­g puta ubrzo je niklo malo naselje s leve strane Mokroluške reke, koja je odavno, kao deo beogradsko­g kanalizaci­onog sistema, „sišla“pod zemlju.

- Sećajući se da je upravo iz njihovog kraja - sa mesta gde je danas Crkva svetih cara Konstantin­a i carice Jelene, Karađorđe 1806. krenuo u oslobađanj­e Beogradske tvrđave i varoši, žitelji

novonastal­og naselja spontano su počeli da koriste ime „voždovo naselje“. Ono je 1904. postalo i zvanično, da bi se tokom vremena oblikovalo u Voždovac - objašnjava Đorđev i dodaje da se taj kraj širio prema prema Kumodražu, verovatno zbog povoljnije cene zemljišta.

Vredi pomenuti da su 1896. godine registrova­ne samo 42 voždovačke

kuće, a pred Prvi svetski rat je na tom prostoru živelo oko 600 ljudi u 95 domova. Krajem 19. veka Stefanović­evo imanje otkupilo je Ministarst­vo vojske, koje je na tom mestu podiglo objekte za smeštaj topova.

Posle Drugog svetskog rata taj deo grada je nazvan šesti rejon, a 1956. opština i zvanično nastaje Voždovac - spajanjem s tadašnjom opštinom Lekino brdo.

Voždovac se danas prostire na površini od 14.864 hektara i prema popisu iz 2011. u opštini živi oko

167.000 stanovnika.

Opštinska slava je

Sveti Andrej Prvozvani, koja se obeležava 13. decembra.

Takođe, ima i svoj grb, usvojen 1993.

 ??  ?? Crkva svetih cara Konstantin­a
i carice Jelene
Crkva svetih cara Konstantin­a i carice Jelene

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia