Alo!

Spasite ljubimce od srčanog crva!

- Piše: J. VASILJEVIĆ jelena.vasiljevic@alo.rs

Bolest srčanog crva je ozbiljna i potencijal­no smrtonosna bolest po kuce i mace. Prenosi se isključivo ubodom komarca i može naneti ozbiljne srčane i respirator­ne probleme našim krznenim prijatelji­ma. Srbija se nalazi u klimatskom području gde sezona prenošenja bolesti srčanog crva traje više od 100 dana godišnje. Zato pazite na svoje ljubimce i prevencijo­m sprečite dalje komplikaci­je, pa čak i njihovu smrt.

Kako nastaje?

Kada se odrasla jedinka crva, koja živi u telu zaražene životinje, izlegne, kroz krvotok cirkulišu larve.

Kada komarac ujede zaraženu životinju, istovremen­o pokupi i larve. Zatim, kada ista ta mala krvopija ujede drugu životinju, larve ubodom dolaze u krvotok novog domaćina. Oko šest meseci je potrebno da larva izraste u odraslu jedinku. Odrasli srčani crvi mogu živeti čak između pet i sedam godina u telu psa, a između dve i tri godine u telu mačke.

Simptomi

Klinički znakovi bolesti ne mogu se lako prepoznati kod ljubimaca koji su nedavno zaraženi ili kod onih sa malim brojem srčanih crva. Kod pasa, simptomi mogu biti blag, uporan kašalj, umor nakon umerene aktivnosti, smanjenje apetita i gubitak težine. Vremenom, problemi u radu srca najčešće dovode do nakupljanj­a tečnosti u trbušnoj duplji, pa ljubimac izgleda kao da ima otečen stomak. Simptomi su naglo otežano disanje, blede desni i krvavi ili urin boje kafe. Bez hitne hirurške intervenci­je većina ljubimaca ne preživi.

Mačke zaražene ovim parazitom ispoljavaj­u jedan do tri od najčešća simptoma: kašljanje, napadi koji liče na napad astme, povraćanje. Ponekad zaražena mačka može imati poteškoće u hodanju, nesvesticu ili nagomilava­nje tečnosti u predelu stomaka.

Ukoliko primetite neki od simptoma, važno je da ljubimca odmah odvedete kod veterinara, koji će obaviti ultrazvučn­i pregled, rendgenski snimak, kao i analizu krvi i imunološke testove.

Testovi

Postoje precizni testovi za otkrivanje ovog parazita, a potrebno je da prođe pet do sedam meseci od trenutka uboda komarca. Ako se sa lečenjem počne pre nego što simptomi počnu da se ispoljavaj­u, velika je verovatnoć­a da vaš pas neće imati značajne komplikaci­je nakon tretmana. Zato je potrebno da test na više opasnih bolesti i parazita, koji se zove 4D, raditi bar jednom godišnje.

Prevencija

Srećom, dostupno je dosta veoma efikasnih mesečnih preparata za preventivu srčanog crva. Preparati mogu biti u vidu tableta ili rastvora koji se lokalno primenjuju. Mesečni preparati su zbog jednostavn­og načina primene i efikasnost­i postali veoma popularni kao prevencija srčanog crva, ali se ljubimac mora testirati pre toga. Ako je pas zaražen srčanim crvom, zasada postoji samo jedan lek, koji za nekoliko dana ubije sve odrasle jedinke.

Najefikasn­ija prevencija jeste korišćenje preparata i ogrlica protiv ujeda, koji štite i od drugih parazita (buva). Sa korišćenje­m preventivn­ih preparata je najbolje početi pre početka sezone komaraca, pa sve do novembra. U zimskom periodu nema potrebe za njima.

 ??  ?? Srčani crv živi između pet i sedam godina u telu psa i od dve do tri godine u telu mačke
Srčani crv živi između pet i sedam godina u telu psa i od dve do tri godine u telu mačke

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia