Alo!

Začarani krug straha BEZ NAJAVE Uzroci

- Piše: B. Z. redakcija@alo.rs

Napad panike ili panični napad je nenadan osećaj nelagode, straha i teskobe. Iako varira intenzitet­om, napad panike ponekad bude toliko snažan da osoba ima osećaj da gubi razum, proživljav­a srčani udar ili da će umreti.

Šta je napad panike?

Intenzivan strah, teskoba i nelagoda se kod napada panike javljaju bez očiglednog razloga. Mogu se pojaviti bez ikakvog upozorenja, čak i dok je osoba potpuno opuštena ili uživa radeći svoju omiljenu aktivnost.

Osobe koje dožive napad panike često ne znaju o čemu je reč, pa zbog intenzivni­h i zastrašuju­ćih simptoma odu u Hitnu pomoć. Mnogo simptoma napada panike se podudara sa simptomima srčanog udara, moždanog udara i niza drugih bolesti. Zato se pacijent najpre šalje na razne pretrage kako bi se isključile sve fizičke bolesti.

Osoba zbog straha da je ozbiljno bolesna može opet imati panične napade.

Skladno tome, može se razviti i niz drugih psihosomat­skih bolesti, kao što su: depresija, anksioznos­t, socijalna fobija, opsesivnok­ompulzivni poremećaj.

Panični poremećaj

Napad panike se kod većine osoba javlja jednom ili nekoliko puta u životu, ne uzrokuje nikakve komplikaci­je i ne ostavlja negativne posledice na kvalitet života. Međutim, kod nekih osoba se panični napadi mogu razviti u panični poremećaj. Osoba boluje od paničnog poremećaja ako:

 ima česte

(najmanje jedanjapan­ci

put mesečno) i vrlo intenzivne napade panike

 panični napadi nisu povezani sa određenom situacijom, ljudima, mestom ili događajem

 stalno se brine da će ponovno dobiti panični napad

 počinje da izbegava sve što ima veze sa potencijal­nim javljanjem napada panike

Ne postoji tačno određen uzrok zašto se panični napad javlja. Međutim,

utvrđen je niz spoljnih uticaja i medicinski­h uzroka koji se pojavljuju kod niza pacijenata koji boluju od napada panike.

SPOLJNI UTICAJI SU:

Genetika - utvrđeno je da osobe kod kojih porodični član ima napad panike i same imaju veću šansu od obolevanja od istog.

Važni životni događaji - preseljenj­e u novi grad, venčanje ili porođaj mogu uzrokovati napad panike.

Stresni životni događaji - smrt bliske osobe, obolevanja od teške bolesti, gubitak posla, razvod ili slične stresne situacije mogu uzrokovati napad panike.

MEDICINSKI UZROCI SU:

Probleme sa srcem, nizak šećer u krvi, problem sa štitastom žlezdom, uzimanje opijata, prestanak uzimanja lekova.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia