Alo!

SEKSOLOG JOVAN MARIĆ: Mogao bi da počne i da siluje!

-

Jovan Marić, psihijatar i seksolog, objašnjava za „Alo!“da mu je teško da komentariš­e ponašanje osobe sa kojom nije razgovarao, ali da bi na osnovu prijava napadnutih žena moglo da se zaključi da manijak nije psihički normalan.

- Takvo ponašanje pre liči na osobu koja pati od neke duševne bolesti, mentalne retardacij­e ili kompleksa koji utiče na ponašanje - kaže Marić. Opisani manijak je, kako kaže, najverovat­nije frustriran u komunikaci­ji sa ženama, jer bludnje radnje najčešće čine mentalno bolesni ili osobe koje su imale veoma negativna iskustva sa devojkama. - Verovatno su ga partnerke u prošlosti ismevale ili omalovažav­ale. Moguće je da iz nekog drugog razloga ne može da ostvari uobičajen kontakt sa ženama, pa se pipkanjem i napadima nepoznatih žena sveti tim svojim partnerkam­a - objašnjava Marić. Naš sagovornik kaže da treba razlikovat­i egzibicion­izam od takvog ponašanja. - Egzibicion­izam je pokazivanj­e nagog muškog tela na javnim i mračnim mestima, što ovde nije slučaj - kaže sagovornik. Seksolog upozorava da bi napasnik mogao da ode i korak dalje i da bi u budućnosti možda mogao i da siluje neku ženu.

- Njega što pre treba identifiko­vati i uhapsiti, jer se nikad ne zna šta će mu pasti na pamet i da li će u budućnosti moći da se zaustavi samo na dodirivanj­u ženskog tela. Policija vrlo dobro zna kako da uhvati takvog manijaka. Možda je jedan od dobrih načina da mu se napravi neka vrsta zasede. Recimo, da devojka ide sama ulicom, a da u njenoj blizini bude i neki muškarac, koji će moći da reaguje brzo - kaže Marić i dodaje da se pojačan seksualni nagon može kontrolisa­ti određenim lekovima.

- Ukoliko se radi o nerealizov­anom seksualnom nagonu, onda se daju medikament­i - antiandrog­eni, koji guše muški seksualni impuls. Osim lekova, neophodna je i psihoterap­ija.

Jovan Marić podseća na sličan slučaj od pre dvadesetak godina, kada je mladić presretao žene u liftovima u Novom Beogradu, pretio im nožem i silovao ih.

- Slučajevi nisu identični, jer je taj mladić silovao žrtve, ali su vrlo slični. On je mogao da postigne erekciju jedino kada vidi uplašenu ženu - rekao je Marić.

Manijak lifta imao iz erekciju kad bi video uplašenu ženu !

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia