Alo!

Čuvajte se napada vrana!

- Pišu: IVANA MIŠIĆ - RADMILA BRIZA redakcija@alo.rs

Vrane u proleće uče svoje mladunce da lete i ukoliko im se nađete u blizini, velika je verovatnoć­a da će vas ti brižni roditelji napasti kako bi sačuvali živote svojih mladunaca. S obzirom na to da vrane koegzistir­aju sa ljudima, ima ih svuda. Na koja mesta treba obratiti pažnju, kako se sačuvati od napada i šta učiniti ako do napada dođe, objašnjava­ju stručnjaci za „Alo!“.

Ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanj­e ptica za „Alo!” su rekli da će agresivnij­e ponašanje vrana trajati do kraja juna.

Dok ptići uče da lete, često ispadnu iz gnezda i upravo zbog toga su vrane sklone napadanju kako pasa i mačaka, tako i ljudi koji se nađu u blizini njihovih

mladunaca. Vrane smatraju da su im ptići u opasnosti i zbog toga napadaju prolaznike - kaže Slobodan Knežević iz tog udruženja i napominje da sugrađani treba da obrate posebnu pažnju na parkove, jer se vrane najčešće gnezde na visokom drveću.

Rešenje je, prema njegovim rečima, vraćanje ptića u gnezdo, ukoliko je to izvodljivo, ili na drvo odakle je mladunče palo. U tim slučajevim­a roditelji će biti manje agresivni prema prolaznici­ma, napominje Knežević. Takođe, ističe da je najbolja zaštita od napada kišobran, kojim se ptica može oterati.

Međutim, ukoliko do napada dođe, neretko se desi da vrane napadnu čoveka kljucanjem u glavu, zbog čega često dođe i do manjeg krvarenja. Dr Božica Novaković, direktorka Doma zdravlja Novi Beograd, kaže za „Alo!“da nema potrebe paničiti, kao i da je prošle godine bilo pacijenata koje su napale vrane, ali da se ove još niko nije javio zbog tog problema.

- Ukoliko se desi da ptica povredi nekoga, iako je rana od kljuna plitka, onda osoba može i sama da je dezinfikuj­e. Sa druge strane, ukoliko povreda krvari, trebalo bi da se povređeni javi svom izabranom lekaru, koji će znati šta da radi - navela je dr Novaković.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia