Alo!

Bez selfija, molim!

- Piše: SONJA ANDRIĆ sonja.andric@alo.rs

Glumica Kejt Blančet, predsednic­a žirija 71. međunarodn­og filmskog festivala u Kanu, i reditelj Martin Skorseze otvorili su najglamuro­zniji godišnji događaj u svetskoj kinematogr­afiji, na kojem je ovoga puta bilo zabranjeno selfiranje!

- Ovde smo jer delimo istu strast prema filmu, ali i da slavimo sedmu umetnost - rekao je

Skorseze, koji će na

Kroazeti proslaviti

44 godine od kanske premijere „Ulica nasilja“.

Nakon uvodnog govora, publika je imala priliku da pogleda film „Svi znaju“, iranskog reditelja Asgara Farhadija, u kojem su glavne uloge poverene bračnom paru Penelope

Kruz i Havijeru Bardemu.

- Igram sa suprugom u filmu koji otvara festival, u takmičarsk­om je programu, režirao ga je pravi autor. Šta još čovek može da poželi? - izjavio je Bardem, koji se crvenim tepihom prošetao sa suprugom.

Osim bračnog para, Kroazetom su prošetali Benisio del Toro, Džulijen Mur, Izabel Ađani, Džordž Mej Džeger, Kloi Sevinji, ali i brojni producenti, manekeni i predstavni­ci svetskog džet-seta...

Najveću pažnju na crvenom tepihu izazvale su članice žirija glavnog programa Kejt Blančet, Kristen Stjuart, Lea Sedu i Ejva Duverne.

Međutim, ono o čemu su mediji najviše pisali jeste zabrana selfija i drugih privatnih fotografij­a na crvenom tepihu. Tjeri Fremo, umetnički direktor festivala, izjavio je da je godinama bilo groteskno gledati kako se zvanice sapliću o stepenice i koče red dok zure u svoje telefone.

Na festivalu, koji traje do 19. maja, za glavnu nagradu „Zlatna plama“takmiči se 21 film, a među njima su i ostvarenja veterana svetske kinematogr­afije Žan-lika Godara i Spajka Lija.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia