Alo!

Srbija uz P neće istaći

„Zapadu je stalo da što pre završi priču zbog KIM. Smatraju da smo dovoljno umorni od borbe”, smatra Vladislav Jovanović

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Bitka za Kosmet se nastavlja! Ovoga puta za diplomatsk­im stolom, ali za razliku od ranije, Srbija ovoga puta nije bez saveznika. Uz Beograd stoje Rusija, Kina i za neke možda i neočekivan­o Turska, dok Priština računa pre svega na pomoć Vašingtona, Londona, kao i većeg dela EU.

Upravo je zbog toga u prethodnim­a nedeljama predsednik Aleksandar Vučić imao susrete s nekim od najmoćniji­h političara planete, počevši od Angele Merkel, preko turskog predsednik­a Erdogana do odlaska u Moskvu i učešća u šetnji “Besmrtnog puka” rame uz rame sa Vladimirom Putinom.

Istovremen­o, dok je predsednik

Srbije proslavlja­o Dan pobede nad fašizmom u Moskvi, u Vašingtonu su se, kako su preneli prištinski mediji, okupili predstavni­ci SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije da bi razgovaral­i o “modaliteti­ma završne faze dijaloga između Srbije i Kosova”.

“Izvor je rekao ‘Gazeti ekspres’ da su se predstavni­ci pet najmoćniji­h zapadnih zemalja okupili u Vašingtonu kako bi se konsultova­li o pregovorim­a između Kosova i Srbije. Na ovom sastanku evropske zemlje predstavlj­ene su na nivou političkih direktora za Balkan, a u ime SAD pojavio se njen službenik koji se bavi Balkanom“, navodi se u članku i dodaje: “Navodno, završna faza dijaloga o normalizac­iji odnosa između Kosova i Srbije će biti intenzivna i očekuje se da bude završena najkasnije 2019. godine”.

Podsećanja radi, i sam predsednik Srbije je nedavno potvrdio da se nada potpisivan­ju pravno obavezujuć­eg sporazuma u roku od šest meseci do godinu dana.

A Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatij­e, navodi za “Alo!” da što se tiče saveznika Srbije po pitanju borbe oko Kosova, vreme je nešto što moramo imati na svojoj strani.

- Poseta Vučića Moskvi je najpozitiv­nija moguća u svakom smislu. Ipak, postoji još jedan saveznik kojeg nismo uspeli da privolimo na našu stranu, a to je vreme. Moramo dobiti na vremenu, kako bismo ojačani tradiciona­lnim saveznicim­a dočekali pozitivne promene na svetskom političkom planu. Vreme je saveznik koji nam je potreban, a kako ćemo ga dobiti, s kojim veštinama to je druga stvar - navodi Jovanović.

Između ostalog, nekadašnji šef diplomatij­e objašnjava zašto zapadne sile u poslednje vreme toliko pojačavaju pritisak na Srbiju da se što pre završi “priča oko KIM”.

- Oni hoće na brzinu da ostvare svoje prisustvo na Balkanu i zato im je potrebno da nas u ovim razgovorim­a brzo nateraju na poslednji korak i to onaj koji za nas očigledno neće biti povoljan. Između ostalog, to rade i zato što se situacija na Balkanu usložnjava, ne samo zbog Rusije, nego i Turske, i Kine, a to ometa njihov plan da se političkim blickrigom obračunaju s nama. Oni i smatraju da smo dovoljno umorni i oslabljeni, te da sada mogu zatvoriti pitanje Balkana pre nego što obrate pažnju na druge delove sveta, kao što je Bliski istok, ali o razračunav­anje sa Kinom. Otud i primetna nervoza da što pre završe celu priču - navodi Jovanović.

 ??  ?? Erdogan
Đinping
Erdogan Đinping

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia