Alo!

Žrtve nasilja najnesigur­nije kod kuće!

Tri ključna faktora rizika za ubistvo žene žene su ljubomora nasilnika, odluka prisustvo vatrenog oružja o napuštanju i

- Piše: NEMANJA GAVRILOV nemanja.gavrilov@alo.rs

Od početka godine, u Srbiji je ubijeno 20 žena! One su bile žrtve svojih bračnih, vanbračnih ili bivših partnera, a najčešće su ubijane u svom domu! U većem broju slučajeva su stradale zbog propusta ili nereagovan­ja javnih institucij­a.

Povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja - 18. maj, Autonomni ženski centar (AŽC) i Udruženje žena „Peščanik“govorili su o ubistvima i nasilju nad ženama, ponašanju institucij­a i izveštavan­ju medija o tome. Prošle godine ubijeno je 26 žena, a od početka ove godine njih 20.

- Od 26 žena ubijenih prošle godine, njih 23 su ubili partneri. Njih 14 je usmrćeno u kućama u kojima su živele, 10 je ubijeno iz vatrenog oružja, a 12 nožem. Od 23 ubijene, njih 16 se obratilo institucij­ama, koje su samo u pet slučajeva bile potpuno obaveštene o slučajevim­a - rekla je juče

Vanja Macanović, pravnica AŽC-A. Na konferenci­ji je predstavlj­ena publikacij­a „Nijedna žena manje“, koja sadrži rezultate analize o postupanju policije, tužilaštva i centara za socijalni rad u slučajevim­a nasilja nad ženama, kao i izveštaje o efikasnost­i sudskih postupaka u dva slučaja femicida. Ženske organizaci­je istakle su da institucij­e u mnogim slučajevim­a nisu učinile dovoljno da spreče

ubistvo.

- U 10 od 26 slučajeva femicida u 2017, policija, tužilaštvo i centri za socijalni rad imali su informacij­e o nasilju koje je vršeno nad ženom, ali ipak nije učinjeno dovoljno da ubistva budu sprečena. Zato tražimo odgovornos­t profesiona­laca, koji ne prepoznaju rizik od nasilja po život žena i ne čine dovoljno da ih zaštite i spreče. Do sada je samo jedan policajac dobio otkaz jer nije dobro procenio postojanje rizika. Tri ključna faktora rizika za ubistvo žene su: ljubomora nasilnika, odluka žene o napuštanju nasilnika i prisustvo vatrenog oružja. Ovi faktori povećavaju rizik od ubistva žene čak devet puta - rekla je pravnica, dok je Biljana Slavković, psihoterap­eutkinja Instituta za psihodramu, istakla da su „profesiona­lci u praksi mnogo češće skloni da donose odluke na osnovu ličnih mišljenja i stavova i zato loše procenjuju rizik od nasilja po život žena“.

Sličnu poruku poslala je i Vedrana Lacmanović, socijalna radnica ovog centra.

- Problem je što ljudi koji rade u institucij­ama ne umeju da prepoznaju rizike ili ne primenjuju zakonske mere koje imaju na raspolagan­ju - istakla je Vedrana Lacmanović.

Dan sećanja na žene žrtve nasilja prvi put će se obeležiti ove godine u Srbiji 18. maja, a datum je ustanovlje­n na inicijativ­u „Mreže žena protiv nasilja“, u znak sećanja na sedam žena koje su ubijene u samo tri dana 16, 17. i 18. maja 2015. godine.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia