Alo!

Tramp gura Izrael u rat s Iranom!

Izrael napao iranske trupe u Siriji, nakon što su na njegove položaje ispaljene rakete

- Piše: V. NESTOROVIĆ Veljko.nestorovic@alo.rs

Ne može se izgleda bez rata. Tek što je napetost između Rusije i SAD po pitanju Sirije malo popustila, i istorijsko­g susreta lidera Severne i Južne Koreje, planeta strepi od mogućeg okršaja Izraela i Irana.

Svega 24 sata nakon što je Donald Tramp objavio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom, uz najavu dodatnih sankcija Teherenu, došlo je do razmene vatre između iranskih i izraelskih trupa. Izraelska vojska je saopštila da su u četvrtak ujutro po lokalnom vremenu iranske snage, sa sirijske strane Golanske visoravni, ispalile oko 20 projektila i raketa na izraelske ciljeve na toj visoravni, koji su potom uzvratili.

Rusi su bili informisan­i pre našeg napada preko uspostavlj­enih mehanizama koje imamo - naveo je portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov pozvao je na smirivanje situacije, dok je Izrael saopštio da je sa položaja iranske Revolucion­arne garde u Siriji ispaljeno dvadesetak projektila ka izraelskim snagama na Golanskoj visoravni, kao i da je delovala protivrake­tna odbrana.

Izraelski avioni su zatim gađali desetine iranskih meta u Siriji – skladište oružja, logističke ciljeve i obaveštajn­e centre koje koriste elitne iranske jedinice u Siriji, saopštila je vojska. Uništeno je više sirijskih vazdušnih odbrambeni­h sistema, navode u Izraelu, dok su iz Moskve otkrili da je je sirijska protivvazd­ušna odbrana oborila više od polovine raketa. U međuvremen­u se oglasio i Husein Salami, zamenik šefa elitne iranske Revolucion­arne garde, koji je naveo da su “evropske zemlje nemoćne da spasu nuklearni sporazum s Iranom, nakon odluke SAD da se iz njega povuku”.

Evropa ne može da se ponaša nezavisno u vezi s nuklearnim sporazumom - rekao je on povodom najava Velike Britanije, Francuske i Nemačke da će ostati privržene sporazumu.

 ??  ?? Spremni za obračun sa iranskom Revolucion­arnom gardom
Iranci ne vole Trampa
Spremni za obračun sa iranskom Revolucion­arnom gardom Iranci ne vole Trampa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia