Alo!

Dominantni Hamilton

- Piše: Ž. SAMARDŽIJA redakcija@alo.rs

Britanac Luis Hamilton osvojio je Veliku nagradu Španije i tako upisao drugi trijumf u sezoni. Aktuelni šampion Formule 1 završio je trku u Barseloni ispred Valterija Botasa, klupskog kolege iz Mercedesa, i Maksa Verštapena, vozača Red Bula. Sebastijan Fetel je zauzeo tek četvrto mesto.

Hamilton je od starta počeo da gradi prednost na čelu i do 12. kruga je već bio u prednosti više od pet sekundi. Fetel, njegov najveći rival, nije imao odgovor. U 18. krugu je otišao u boks i montirao srednje tvrde gume, ali je po povratku na stazu bio sedmi iza Magnusena, koji ga je dodatno usporio.

Hamilton je gume promenio u 26. krugu i vratio se na drugo mesto između Verštapena i Rikarda, dva vozača Red Bula koji nisu bili u boksu. Rikardo je to učinio u 34. krugu, a već u sledećem i njegov timski kolega.

U 41. krugu na snazi je bilo virtuelno vozilo bezbednost­i na početku drugog sektora, pošto je Oconu otkazao motor, a on je bolid parkirao pored staze. Fetel je u tom periodu odlučio da ode u boks i montira nove srednje tvrde gume. Međutim, mehaničari Ferarija su bili spori i to je Nemca koštalo pozicije

u odnosu Verštapena, pa je pao na četvrto mesto.

Trka je nastavljen­a dva kruga kasnije, a na restartu je viđeno nekoliko incidenata. Prvo je Verštapen izgubio deo prednjeg krila kada je zakačio vozača koga je obilazio za ceo krug, onda se Sirotkin izvrteo na izlasku iz krivine 9, a najviše je profitirao Alonso, koji je obišao Leklera na restartu za osmo mesto.

Fetel nikako nije mogao dovoljno da se približi Verštapenu, pa do kraja trke nije ni bilo prostora za duel. Hamilton je rutinski priveo trku kraju i ostvario drugu pobedu u sezoni, dok je Botas upotpunio slavlje Mercedesa drugom pozicijom. Iza Verštapena i Fetela je završio Rikardo, koji je bio poslednji vozač koji je trku odvozio u istom krugu sa liderom.

Hamilton je 64. pobedom u karijeri povećao prednost u odnosu na Fetela na 17 bodova.

Britanac kontrolisa­o trku od početka do kraja i zasluženo ostvario drugu pobedu u sezoni. Fetel tek četvrti

 ??  ??
 ??  ?? Slavlje:
Luis Hamilton sa svojim timom
Slavlje: Luis Hamilton sa svojim timom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia