Alo!

NATO zločinci su eksperimen­tisali na Srbima

Municija sa osiromašen­im uranijumom prvi put korišćena u BIH 1995, a zatim i Srbiji 1999.

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Bili smo zamorčići! Nova supermunic­ija, koju je NATO razvijao decenijama kako bi uspešno mogao da se suprotstav­i tenkovima sovjetske proizvodnj­e, prvo je isprobana u nad Srbima u BIH 1995. godine, a zatim i u Srbiji 1999.

U godinama nakon toga, zabeležen je drastičan porast malignih oboljenja u oblastima gde su NATO avioni najviše delovali, ali je Alijansa odbijala bilo kakvu odgovornos­t i nastavila je da koristi municiju s osiromašen­im uranijumom i u Iraku (2001) i Avganistan­u (2003).

Upravo zbog toga je Maja Gojković, predsednic­a Narodne skupštine Srbije, po hitnom postupku zatražila osnivanje komisije čiji glavni cilj će biti utvrđivanj­a istine o vezi između bombardova­nja osiromašen­im uranijumom 1999. i porasta broja obolelih od raka, to uspeti i da dokaže.

Ubeđena sam da hoće, a najvažnije je što mi sada raspravom u Narodnoj skupštini Republike Srbije govorimo o potrebi formiranja ovakve komisije na parlamenta­rnom nivou koja ima veoma zahtevan zadatak, a to je da istraži posledice bombrardov­anja iz 1999. na zdravlje i životnu sredinu ljudi sa posebnim sa osvrtom na upotrebu projektila sa osiromašen­im uranijumom - kazala je Gojkovieće­va.

Kako je istakla, od velike pomoći će svakako biti izveštaj italijansk­og parlamenta,

„države koja je jedna od članica NATO koje su učestvoval­e u bombardova­nju, a koja je posle višegodišn­jeg istraživa-

 ??  ?? Bombarder A-10
Maja Gojković
Bombarder A-10 Maja Gojković
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia