Alo!

ISIS SE DOSELIO U BOSNU!

-

Zarobljen na putu ka Evropi, veliki broj migranata, pretežno iz Iraka i Sirije, kako stoje stvari, mogao bi na kraju prinudno da ostane u BIH, a cifre se kreću od 50.000 do 120.000 ljudi.

Upravo zbog toga je zasedala i Vlada Republike Srpske koja je navela da tu ne postoje uslovi za zbrinjavan­je migranata, a premijerka Željka Cvijanović je navela:

“MUP RS će pojačati prisustvo u rubnim opštinama s Federacijo­m BIH, dok će od granične policije biće zatražena jača kontrola granice. Ne smemo da budemo naivni. Možemo imati ogromne probleme, jer ljudima koji dolaze ne može se utvrditi identitet, a nemamo ni njihovu zdravstven­u istoriju - rekla je premijerka RS.

Kako navodi profesor Darko Trifunović sa Fakulteta za bezbednost, nema sumnje da je među migrantima koji se trenutno nalaze u BIH ili idu ka njoj veliki broj boraca Islamske države.

Reč je o poraženim strukturam­a Islamske države, svi oni koji su ratovali u Siriji i Iraku, a poreklom su iz ovih krajeva. Niko ne može da izvuče preciznu procenu koliko pripadnika Islamske države traži migrantski status, a od onih koji to traže, njih 70 odsto su vojno sposobni. Oni se ne smeštaju u području RS, već idu u Federaciju, ali ono što je opasno jeste to što se nastanjuju u rubnim područjima prema RS i tu kupuju zemlju, ali preko novoformir­anih firmi kupuju i zemljište u Republici Srpskoj navodi Trifunović koji na pitanje da li se tako menja struktura stanovništ­va u BIH, s obzirom na to da se radi o zemlji s najvećim odlivom ljudi, jednostavn­o odgovara.

Za njih je BIH oaza u odnosu na to gde su ranije živeli.

V. N. - N. Ž.

 ??  ?? Migranti u centru Sarajeva
Migranti u centru Sarajeva
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia