Alo!

Vozači očajni, neće Dvostruki dva puta na kanal tehnički pregled protivusta­van?!

-

Kada je nedavno u medijima odjeknula vest da će vlasnici vozila koja su starija od 15 godina ubuduće morati na svakih šest meseci na tehnički pregled, mnogi su bili u šoku, jer će im sada novčanici biti prazniji za oko 6.000 dinara.

Udruženje za zaštitu potrošača „Efektiva“juče je saopštilo da se protivi uvođenju dodatnog tehničkog pregleda za pomenuta vozila, za koji kažu da je protivusta­van.

Kako navode iz te organizaci­je, taj potez neće doprineti povećanju bezbednost­i na putevima, kao ni unificiran­ju cene obavljanja tehničkog pregleda, jer ona mora biti tržišno određena na bazi kvaliteta usluge. - Ova odluka je i suprotna Ustavu RS, koji zabranjuje diskrimina­ciju po bilo kojem osnovu, čak i po ekonomskom, što ovde jeste slučaj jer se diskrimini­šu vozači slabijeg imovinskog stanja. Takođe, Članom 82 Ustava kao ekonomsko uređenje zemlje predviđena je otvorena i slobodna tržišna privreda, kao i samostalno­st privrednih subjekata, a određivanj­em cene obavljanja tehničkog pregleda se sprečava konkurenci­ja među pružaocima ove usluge, pa samim tim se gubi i kvalitet pružene usluge - tvrde iz „Efektive“.

Advokat Sava Anđelković slaže se sa navodima Udruženja za zaštitu potrošača „Efektiva“, te ističe da je tehnički pregled vozila starijih od 15 godina suvišan i protivusta­van.

- U civilizova­nim zemljama vozila stara više od 15 godina ne moraju nijednom na tehnički pregled, a kamoli dva puta. Treba obratiti pažnju na socijalni momenat, koji država i društvo zanemaruju, mi sa našim primanjima ne možemo da menjamo automobile na svakih pet godina, što ne znači da treba dva puta da nam naplaćuju tehnički pregled - kaže on i dodaje da komisija koja vrši pregled treba da je stručna da uoči nedostatke automobila pri jednom pregledu.

Osim samim firmama koje vrše tehnički pregled, koje bi prihodoval­e dodatna sredstva, ta odluka, smatraju iz „Efektive“, pogoduje i prodavcima automobila, jer će dobar deo vlasnika vozila starijih od 15 godina zbog velikog nameta koji se uvodi biti prinuđen da proda staro i kupi novije vozilo. Korist bi u tom slučaju mogle imati i banke i lizing kuće, koje se bave finansiran­jem kupovine vozila na rate, gde bi korisnici bili dodatno opterećeni bankarskim kamatama. J. M.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia