Alo!

Bez rešenja za Kosovo prva kriza će nas uništiti!

-

„Fajnenšel tajms“u opširnom tekstu, u kojem analizira poziciju Srbije i njenog predsednik­a u kontekstu rešenja kosovskog pitanja i pridruživa­nja EU, navodi reči predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića, da bez rešavanja kosovskog problema sve što je postignuto, neće biti održivo, a „prva kriza će nas ubiti“.

- Opsednut sam Kosovom. Bez rešavanja tog problema, sve što sam postigao do sada, neće biti održivo. Prva kriza će nas ubiti kaže Vučić za FT.

List navodi i da većina Srba Kosovo i dalje smatra kolevkom Srpstva, te da EU sa 28 članica ne nameće svoje rešenje, zato što Španija i četiri druge zemlje odbijaju da priznaju nezavisnos­t Kosova, uglavnom iz straha od secesionis­tičkih presedana.

„Fajnenšel tajms“podseća i da su srpski ministri spoljnih poslova i odbrane otvoreno podržali ideju podele, ali ocenjuje da to kod zapadnih sila neće proći, zbog straha da bi se time otvorila Pandorina kutija graničnih sporova u regionu, te da su male šanse da se zapadne sile predomisle kad je reč o nezavisnos­ti Kosova, “kao što to neki Srbi zamišljaju“.

Kao najverovat­nije rešenje, kako se navodi, moglo bi da bude ono koje bi podrazumev­alo autonomiju i dogovor o podeli vlasti nalik na Severnu Irsku, a u ovom slučaju to bi se odnosilo na oblasti u kojima Srbi čine većinu, a u zamenu za priznavanj­e kosovske državnosti.

- Ali čak bi i to mnogi Srbi smatrali prevelikim ustupkom, a takvo rešenje bi se suočilo i sa preprekom u slučaju referendum­a, pri čemu bi Vučić mogao da očekuje žestok otpor sa više strana, uključujuć­i i SPC - piše britanski list.

U opširnom tekstu, koji pokušava da iz svih uglova osvetli poziciju i ulogu Aleksandra Vučića kao političkog lidera u Srbiji, ali i njegovu poziciju u međunarodn­im odnosima, taj list navodi ocene da on uživa naklonost Kine, UAE i Rusije, da ga lideri EU, a posebno nemačka kancelarka Angela Merkel, vide kao najbolji izbor da Srbiju uvede u evropske tokove, ali da kritičari istovremen­o smatraju da je EU sa Vučićem postigla „faustovski pakt“, te da se čini da se Vučić „pretvara da sarađuje“i da će EU uticati na njega u interesu regionalne stabilnost­i.

 ??  ?? Vučić pored spomenika
kralju Milutinu
Vučić pored spomenika kralju Milutinu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia